7. İstanbul Karbon E-Zirvesi Karbon Nötr Oldu
SÜT-D ve İSTAÇ MÜHİM BİR İLKİ BAŞARARAK
DİJİTAL ZİRVE KARBON AYAK İZİNİ DENGELEDİ
İSTANBUL ÇÖPÜNÜN ENERJİSİ, İKLİMİN DOSTU OLDU
SÜT-D ve İSTAÇ 28 Eylül 2021’de gerçekleştirilen
7. İstanbul Karbon E-Zirvesi’nde sebep olunan 31,80 ton karbondioksit eşdeğeri sera gazını, çöp gazı karbon kredisiyle sıfırlayarak iklim dostu etkinliği başardılar
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ana desteğinde Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D), 7. İstanbul Karbon E-Zirvesi’ni 28 Eylül 2021’de çevrimiçi gerçekleştirdi. Dijital etkinliğin öncesinde ve etkinlik süresince elektrik tüketimi kaynaklı sebep olunan sera gazı miktarını saptamak için SÜT-D Zirve Kurulu ve İSTAÇ Karbon Dengeleme Ekibi çalıştı. E-posta trafiği, dijital platform tasarımı, web sitesi çalışmaları, etkinlik firması ve Zirve Kurulu faaliyetleri için elektrik tüketimlerine karşılık gelen sera gazı salım miktarları hesaplanarak, 31,80 ton karbondioksit eşdeğeri sera gazına sebep olunduğu, bu emisyonun 99,6’sının ise etkinlik öncesinde veri için tüketilen elektrikten kaynaklandığı saptandı. Küresel sıcaklık artışına neden olan bu emisyon, İSTAÇ Çöp Gazından Elektrik Üretim Tesisi’nden elde edilen karbon kredisi ile sıfırlanarak, Doğrulanmış Emisyon Azaltım Sertifikası (VER) ile 7. İstanbul Karbon E-Zirvesi iklim dostu oldu.
Yeşilin böylesi bizlere, İstanbul’umuza pek yakıştı
İTÜ Öğretim Üyesi ve SÜT-D Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, “SÜT-D kuruluş hedefi ile ülkemizde karbon yönetimi kapasitesinin artırılması için çalışmakta, yaygın etki için ilkleri başarmaktadır. Türkiye’nin ilk ve tek ISO 20121 Sürdürülebilir Etkinlik Yönetim Sistemi belgesine 2015 yılında zirvemiz için sahip olduk. Dijital zirvemizde de mühim bir ilki, adında İstanbul olan zirvemizin karbon nötr olmasını, adında İstanbul olan, İstanbul’umuzun çöpüne değer katan İSTAÇ ile başardık. Yeşilin böylesi bizlere, İstanbul’umuza pek yakıştı. Kuruluşunun ilk gününden beri yakın iş birliğinde olduğum İSTAÇ İTÜ mezunumuza emanet. Genel Müdür M. Aslan Değirmenci özelinde İSTAÇ Karbon Dengeleme Ekibi’ni kutluyor ve iklim dostu karbon yönetimindeki atık yolculuğumuz için teşekkür ediyorum“ dedi.
Atıktan Enerji Üretimi ile İklim Dostu İSTAÇ
İstanbul Karbon E-Zirve Kurulu ve İSTAÇ Karbon Dengeleme Ekibi arasında yapılan toplantılar sonucunda, E-Zirvede emisyon kaynağı olarak yalnızca elektrik kullanımı olduğu tespit edildiğini söyleyen İSTAÇ Genel Müdürü M. Aslan Değirmenci, elektrik kullanımın tespit edildiği alanların e-posta trafiği, dijital platform tasarımı, web sitesi çalışmaları, etkinlik firması ve zirve kurulu çalışmaları olduğunu açıkladı. Hesaplamalarda güvenli tarafta kalmak için maksimum hesaplanan emisyon değeri olan 31,80 ton karbondioksit eşdeğeri emisyonunu, İSTAÇ Çöp Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi’nde elde ettiğimiz karbon kredileriyle sıfırlayarak doğayı koruduklarını belirten M. Aslan Değirmenci “Gelecek nesillere yaşanabilir şehirler miras bırakma misyonumuz ile faaliyet alanlarımızı genişletiyoruz ve sürdürülebilir bir gelecek için çalışıyoruz. İklim değişikliği çalışmalarının yoğun olduğu bu dönemde karbon ayak izini sıfırladığımız 7. İstanbul Karbon E-Zirvesi’nde ‘Seramızın Isısı Atığımızın Gücünden’ projemizle 2021 SÜT-D Düşük Karbon Kahramanı Ödülü’nü almaktan mutluluk duyuyoruz. Projemizde atıklardan elde edilen enerji ile seramızı ısıtıyor ve her yıl yetiştirdiğimiz yaklaşık 7 milyon fideyi İstanbullu çiftçilerimize ücretsiz olarak dağıtıyoruz. Seramızda doğal gaz kullanmayarak karbon ayak izimizi azaltıyor, doğamızı koruyoruz. Böylece yaşam için dönüştürüyoruz. İSTAÇ ailesi olarak karbon nötr bir dünya için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz" dedi.