Başkan Nigar Baran: "Yaren Kültürü, Geçmişten Geleceğe Uzanan Bir Değerimizdir"

SEÇKİNHABERTV- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Şabanözü İlçe Başkanı Nigar Baran, Gürpınar Mahallesi’nde gerçekleştirilen Türkmen Evi ve Yaren Çadırı açılışına, CHP Çankırı İl Başkanı Ahmet Şükrü Kanat ile birlikte katıldı. Başkan Baran, bu anlamlı günde yaren geleneğinin önemine vurgu yaparak, etkinliklerde emeği geçen herkese teşekkür etti.

TÜRKMEN EVİ VE YAREN ÇADIRI AÇILIŞI: GELENEKLER YAŞATILACAK

Şabanözü ilçesi Gürpınar Mahallesi’nde, düzenlenen törenle Türkiye'nin en büyük Türkmen Evi ve Yaren Çadırı açılışı gerçekleştirildi. Gürpınar Mahallesi Kültür ve Dayanışma Derneği öncülüğünde yapılan, 3 bin metrekare açık ve 300 metrekare kapalı alana sahip olan Gürpınar Yaren ve Kültür Çadırı, büyük bir coşkuyla halkın hizmetine sunuldu. Çadırın bahçesinde geleneksel gösteriler sergilenirken, sanatçılar tarafından da konserler verildi. Törene katılanlar, kültürümüzün önemli değerlerinden biri olan yaren geleneğini yaşatan bu etkinlikte bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadılar.

YAREN KÜLTÜRÜ: GEÇMİŞTEN GELECEĞE KÖPRÜ

CHP Şabanözü İlçe Başkanı Nigar Baran, yaren kültürünün Anadolu’nun en köklü dayanışma ve yardımlaşma geleneklerinden biri olduğunu belirtti. Başkan Baran, “Hepimizin bildiği gibi, yaren geçmişi çok eskiye dayanan, yardımlaşmayı, saygıyı ve dayanışmayı esas alan bir yaşam biçimidir. Ahilik temellerine dayanan bu kültür, misafirperverlik, kahramanlık, cömertlik, yardımlaşma, dürüstlük, merhamet ve tevazu gibi değerleri kuşaktan kuşağa aktarmıştır. Bugüne kadar canlılığını koruyan bu gelenek, Çankırı’mızda da önemli bir yere sahiptir” dedi.

Baran, yaren demenin dostluk demek olduğunu vurgulayarak, “Yaren, sözlerin özenle seçildiği, paylaşmanın derin anlam kazandığı, büyüklerin saygı gördüğü, küçüklerin sevgiyle kucaklandığı bir kültürdür. Bu kültür, bizim geçmişten geleceğe taşıdığımız en önemli değerlerimizden biridir” ifadelerini kullandı.

HAYIRLI OLSUN: TÜRKMEN EVİ VE YAREN ÇADIRI

Gürpınar Yarenlerine davetlerinden dolayı teşekkür eden Nigar Baran, “Gürpınar Türkmen Evi ve Yaren Çadırı’nın açılışına İl Başkanımız Sayın Ahmet Şükrü Kanat ile birlikte katıldık. Dayanışma ruhunun ve yaren kültürünün yaşatılacağı bu güzel mekânın hayırlı, uğurlu olmasını diliyoruz. Bu anlamlı projede emeği geçen herkese teşekkür ediyor, tüm halkımızı bu güzel geleneği yaşatmaya davet ediyorum” dedi.

CHP Şabanözü İlçe Başkanı Nigar Baran, yaren kültürünün yeni nesillere aktarılmasının önemine dikkat çekerken, bu tür etkinliklerin toplumun birlik ve beraberlik içinde olmasını sağlayan önemli adımlar olduğunu vurguladı.