BAŞKAN ÖZAT: TÜİK VERİLERİ GERÇEĞİ YİNE YANSITMIYOR!

SEÇKİNHABERTV-Eğitim Gücü Sen Başkanı Oğuz Özat, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) enflasyon hesaplamalarında kullandığı ve açıklamadığı madde fiyatlarının gerçek rakamlardan çok daha düşük olduğunu belirterek, bu durumun kamu çalışanlarının maaşlarına olumsuz etkisi olduğunu vurguladı.

Özat, TÜİK’in enflasyonu hesaplarken kullandığı bazı kalemlerdeki rakamların gerçeği yansıtmadığını ve kamuoyunda yoğun tartışmalara yol açtığını belirtti. Uzman doktor muayenesi için 34 TL, çay-kahve servisi için 18 TL, ekmek arası döner için 77 TL, zeytinyağı için 114 TL, zeytin için 134 TL, beyaz peynir için 147 TL, krem peynir için 167 TL, internet faturası için 205 TL, cep hattı faturası için 206 TL, kaşar peyniri için 232 TL, aylık yurt ücreti için 457 TL, ev kirası için 5.845 TL ve ev taşıma ücreti için 9.618 TL gibi fiyatların belirlenmiş olmasının piyasadaki cari fiyatlarla örtüşmediğini ifade etti.

Özat konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Bahse konu bazı madde ve sepet ürünleri fiyatlarının piyasadaki cari fiyatların çok çok altında kaldığı görülmektedir. Bu durum, hesaplanan enflasyon oranının düşük çıkmasına neden olmuştur. Kamu çalışanlarının maaş artışları ve özlük haklarında belirleyici unsur olan enflasyon oranı, TÜİK’in bu yanlış hesaplamaları nedeniyle düşük çıkmaktadır. Bu durum, kamu çalışanlarının emekli maaşlarının da düşük hesaplanmasına neden olmaktadır. İlgili kurum tarafından düşük çıkarılan enflasyon oranı, kamu çalışanlarının hayat boyu gelirlerinin azalmasına neden olmaktadır. İlgili kurum TÜİK’in idari işlemine ilişkin olarak sendikamız tarafından Danıştay’da dava açılmıştır. Kamu çalışanlarının hak kayıplarının önüne geçmek için her zaman yanlarındayız" ifadelerini kullandı.