CHP’li Arpacı, Denizli Devlet Hastanesi’nin deprem analiz raporunu TBMM gündemine taşıdı
CHP’li Arpacı, "Birinci Derece Deprem Bölgesi’ndeki Denizli Devlet Hastanesi için 2017 yılında hazırlanan deprem analiz raporlarının ardından neden önlem alınmamıştır?” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, Birinci Derece Deprem Bölgesi’ndeki Denizli Devlet Hastanesi için 2017 yılında hazırlanan deprem analiz raporlarının sonuçlarını TBMM gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi veren CHP’li Arpacı, “Rapora göre, göre hastanedeki yüzlerce kolon ve kirişin yüzde 90’ı çürük. Zeminin sıvılaşma riski var. Buna karşın neden 7 yıldır önlem alınmamaktadır” dedi.
8 bloklu hastanede sadece a blok güçlendirildi
Arpacı, önergesinde şu ifadeleri kullandı:
"Denizli Devlet Hastanesi’nde A, B, C, D, E, F, G ve H blokları vardır. 8 bloklu hastanede gün içinde sağlık personeli, hastalar ve hasta yakınlarıyla birlikte 4 bin kişi bulunmaktadır. Ve deprem olması halinde bu binaların yerle bir olacağını, binlerce insanın öleceğini raporlar ortaya koymaktadır. 2017 yılında HEFE İnşaat Danışmanlık Ticaret Ltd Şti, Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Haydar Kayhan’ın danışmanlığında Denizli Devlet Hastanesi Deprem Performans Analiz Raporu’nu hazırlamıştı. Raporda binanın depremde yıkılacağının tespit edildiğini herkes bilmektedir. Ancak aradan geçen 7 yılda sadece başhekimliğin bulunduğu A Blok güçlendirilmiştir. Diğer bloklarda hiçbir güçlendirme yapılmamıştır. Basına yansıyan bu rapor olası bir depremde hastanede binlerce insanın öleceğini gözler önüne sermektedir.
Zemin Etüd Raporu’nda Denizli’nin 1. Derece Deprem Bölgesi olduğu ve deprem aktivitesinin geçmişten bugüne çok yoğun olduğu anlatılmıştır. Hastanenin bulunduğu zeminin killi kum olduğu ve 4 metre derinlikte su başladığı belirtilmektedir. 6 ve daha büyük deprem olması halinde sıvılaşma riski olduğu ifade edilmiştir. Öte yandan raporda hastanenin blokları tek tek incelenmiştir. Kolon ve kirişlerin vahim durumu tablolarla gösterilmiştir.
Deprem sırasında ve sonrasında hasta ve yaralılara sağlık hizmeti sunması gereken sağlık tesislerinin depremde hasar görmesi ve yıkılması nedeniyle hizmet dışı kalması, hasta ve yakınları ile sağlık çalışanlarının yaşamlarını tehdit etmektedir. Geçtiğimiz sene 6 Şubat 2023 depremlerinde Antakya ve İskenderun’da olduğu gibi maalesef bazı hastalar ile sağlık çalışanları hayatlarını kaybetmiştir."
CHP’li Arpacı’nın,Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlamasını istediği sorular şöyle:
"Birinci Derece Deprem Bölgesi’ndeki Denizli Devlet Hastanesi için 2017 yılında hazırlanan deprem analiz raporlarının ardından neden önlem alınmamıştır?
İlgili rapor, Bakanlığınıza hastaneyle ilgili yapılan bir başvuru sonucu mu yapılmıştır, raporun yaptırılmasına nasıl karar verilmiştir?
8 Bloklu olan hastanede neden sadece Başhekimliğin bulunduğu A Blok güçlendirilmiştir?
Denizli’de bulunan diğer devlet hastanelerinin depreme dayanıklılık testleri yapılmış mıdır? Yapıldıysa bu testlerin sonuçları nelerdir?
Denizli Devlet Hastanesi’nin alternatifi olabilecek Denizli Şehir Hastanesi inşaatının ne zaman bitirilmesi planlanmaktadır?
2022 yılında Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Sema Ramazanoğlu'nun bir programda hastanenin depreme dayanıksız olduğuna dikkat çektiğini ve yeni yapılacak şehir hastanesiyle bu sorunun aşılacağını belirttiği konuşmaları kamuoyuna yansımıştır. Buna rağmen Denizli Devlet Hastanesi binasının halen tam kapasite kullanılmasının sorumluluğu hangi kurumdadır?
Yetkili kurullarca insan hayatını riske attığı tespit edilmiş bir binanın hastane olarak hizmet vermesine Bakanlığınız nasıl ve hangi gerekçelerle izin vermektedir?
Hazırlanan deprem raporlarına rağmen atılmayan adımlar nedeniyle kurumunuzdan herhangi bir yetkiliye idari soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa nasıl sonuçlanmıştır?"
Kaynak : PHA