CHP’Lİ YALIM: MİLYONLARCA VATANDAŞ BORÇ BATAĞINDA


SeçkinHaberTv- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 25,26 ve 27’nci dönem Uşak Milletvekili Özkan Yalım vatandaşın borç batağında olduğunu son dönemde uygulanan ekonomik politikalar sonucu maaşların düşük kalması nedeniyle milyonlarca vatandaşın kredi kartı borçlarını ödeyemediğini ifade etti. Bunun önüne geçilmezse bireysel iflasların ve intiharların artacağına dikkati çeken Yalım, önlem alınması gerektiği konusunda çağrıda bulundu.
CHP 25,26 ve 27’nci dönem Uşak Milletvekili Özkan Yalım, vatandaşın borç batağında olduğunu söyledi.
Hazine ve Maliye Bakan Mehmet Şimşek’in enflasyon 2026 yılında tek hanelere düşeceğini öngördüğünü bunun için 2 yıldan fazla bir zaman olduğu sözlerini hatırlatan Yalım, “Bu enflasyon vatandaşa az maaş vererek alım gücünün düşürerek enflasyon düşmeyeceği büyük bir gerçektir. Geçtiğimiz günlerde defalarca dile getirdim. Vatandaş emekli, memur ve esnaflar her gün gelen zamlar karşısında gelirleri arasındaki makası kredi ve kredi kartları ile borçlanarak kapattılar sonuç; borç miktarı afaki arttı. Şuanda 100 kredi kartından 12'si icralık ve yüzde 50'si ise düzenli kart ödeyemiyor. Yüzde 89,64 minimum ödeme yapıyor. “ dedi.
Son dönemlerde uygulanan ekonomideki sıkılaşma politikaları, mali disiplin hükümleri ve diğer uygulamaların, özellikle emekliler ve çalışanlar üzerinde uygulandığını aktaran Yalım, “Mevcut durumda, kamu görevlisi emeklilerin ve SGK işçi emeklilerinin alım gücü düşmüş, ekonomik kayıpları artmıştır. Emekli zammı ötelendikçe de emeklilerin kaybı ve içine girdiği çıkmaz daha da büyümektedir. Emekliler adeta bir borç kıskacına itilmektedirler. "NAS" varken Merkez Bankası faizleri indirirken kredi faizlerini ve kredi kartı faizlerini indirmeyen bankalar; "NAS" unutulup, faizler artırıldığında hemen tüm kredi faizlerini ve kredi kartı faizlerini afaki oranda yükseltmişlerdir.  Bu durum karşısında hayatını kredi kartları ile çeşitli bankalardan aldıkları kredi kartları limitleri ile taklalar attırarak idame ettiren vatandaşlarımızın çok daha fazla kredi faizi ödemelerine sebep olmuştur. Bu insanlar bankaların ellerine insaflarına devlet eli ile itilmişlerdir.” diye konuştu.
BİREYSEL İSTİFALAR VE İNTİHARLAR ARTACAK
 Bu durum böyle devam ederse bireysel iflaslar ve intiharların önümüzdeki günlerde çok fazla artacağını ifade eden Yalım, ”Kredi kartlarının minimum ödeme limitleri ile ödeme yaparak hayatlarını geçirmeye çalışan vatandaşların işleri daha da zorlaştırmıştır. Defalarca vatandaşlarımızın kredi kartı limitlerini bankalar vatandaşların talepleri olmaksızın artırdıklarında bunun çok tehlikeli olduğunu bireysel iflasların önünü açacağını belirtmiştim. Gelinen noktada bu durumun söylediğim gibi çok daha vahim bir sürece yaklaşığı açık ve nettir.” şeklinde konuştu.
DÜNYANIN HİÇBİR ÜLKESİNDE BÖYLE BİR SİSTEM YOK
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın emekli maaşı düşük olanları destekleyici mahiyette bir yaklaşımın olacağını açıklamasını da değerlendiren Yalım şunları kaydetti:
”Bu kalıcı bir çözüm değildir. Sadece düşük maaş alanların değil tüm emeklilerin durumlarının iyileştirilmesi gerekmektedir. Mevcutta çalışan memurlara 2023 Temmuz ayında verilen yaklaşık 8 bin liralık seyyanen zam çalışanların emekli olduklarında maaş bağlanma oranlarını oldukça düşürmüştür. Bir çalışan memur geçtiğimiz yıllarda emekli olduğunda son aldığı maşının yaklaşık yüzde 75-80 arasında emekli maaşı bağlanırken şimdi bu oran yapılan seyyanen zamlar memur maaş katsayısına etki etmediği için hem maaş bağlanma oranları düşmüştür hem de emekli ikramiyeleri bu oran kadar düşmüştür. Çözüm seyyanen zam yerine memur maaş katsayısı üzerinden tüm artışların yapılmasıdır. Birde SGK'lı çalışanların EYT nedeni ile geç emekli olmaları neticesinde düşük emekli maaşı bağlanma oranının derhal düzeltilmesi gerekmektedir. Dünyanın hiçbir ülkesinde ve hiç bir hukuk sisteminde fazla pirim ödeyenin daha düşük maaş aldığı bir sistem yoktur! Bu olaylar umarım yeni yasama yılında düzenlenir memurlar, emekliler ve diğer çalışanlar hak ettikleri refah seviyelerine ulaşırlar.”