CHP’Lİ YALIM: ZAFER HAVALİMANI DAHA İŞLEVSEL OLACAK

SeçkinHaberTv- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Uşak Milletvekili Özkan Yalım, iktidar olduklarında Zafer Havalimanı’nın daha işlevsel hale getireceklerini belirterek havalimanını havacılıkta marka haline getireceklerini söyledi. Yapacakları projeyle Uşaklı vatandaşların çektiği çileye de son vereceklerini aktaran Yalım, Uşak’ın üzerinden inişe geçen yolcu uçakların yarattığı tehlikenin de böylelikle sona ereceğini ifade etti.

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, 14 Mayıs seçimleri sonrası Kütahya’da bulunan ve garantili havalimanı olarak milyonlarca liranın çöpe gittiği Zafer Havalimanı ile ilgili neler yapacaklarını anlattı. İktidar olduklarında Zafer Havalimanı daha işlevsel hale getireceklerini ifade eden Yalım, “Müteahhidin zaferi olan zarar garantili havalimanını; Zafer Havalimanı’nı çok daha işlevsel hale getireceğiz. İktidarımızda bu havalimanı kamulaştırılacak ve üniversitelerde bulunan pilotaj bölümlerinin tamamına yılın 365 günü hizmet eder bir konuma getirilecektir. Üniversiteli öğrenci eğitimi veren pilotaj bölümü bulunan üniversiteler sahibi oldukları uçakları park edecek hangar ve eğitim pisti bulmakta zorlanmaktadırlar. Bu uçakların normal uçuş yapılan ve askeri havalimanı yanlarımda uçuş yapmaları iniş-kalkış yapmaları olası bir kaza yaşanması nedeni ile oldukça tehlikelidir. Bu nedenle hava trafiği olmayan Zafer Havalimanı oldukça elverişlidir.  Hava limanına uçuş eğitimleri için simülasyon merkezi yapacağız. Uçak almak ve simülasyon merkezi kurmak üniversiteler için pahalı bir yatırımdır. Be nedenle her üniversitenin ayrı ayrı bu eğitim materyallerini satın almamış olacaklar. Ellerinde bulunan araç-gereçleri oraya getirecekler olmayan cihazları biz satın alacağız. Havalimanı yanına otel konseptinde yurtlar yapacağız. Eğitim programını alan pilotaj bölümü olan okullar belli dönemler halinde gelip eğitimlerini alıp gidecekler. Zafer Hava Limanını dünya çapında ulusal ve uluslararası bir hava eğitim merkezi haline dönüştüreceğiz. Ülkemizde birçok okulda pilotaj bölümü var. Üniversitelerin sürekli eğitim uygulama ve araştırma merkezlerinin yasal uçuş saatlerin dolduramadığı için pilot olamayan vatandaşların uçuş saatlerini tamamladıkları uçuş eğitimi veren merkezleri var. Bu merkezlerin hepsinin eğitimlerini buraya taşıyacağız. Yerli ve milli yangın söndürme uçaklarımızı satın alacağız bu uçakların bir kısmı burada konuşlanacak ve yangın söndürme eğitim uçuşları bu alanda yapılacak. AKP bu işi bundan önce THK uçakları varken yabancı ülkelere ihale ediyordu. Paramız her zamanki gibi ülke dışına çıkıyordu. Bu uçaklar peyderpey satın alınacak kalifiyeli pilotlar ve yardımcıları burada yetişecektir.” dedi.
HAVACILIKTA MARKA HALİNE GETİRECEĞİZ
Havaalanı yanında bulunan diğer alanlara güneş enerji santrali kuracaklarını ifade eden Yalım, “Liman kendi elektriğini kendisi üretecek konuma getirilecektir. Burada yeni Zafer Havacılık ve Uzay Bilimleri Üniversitesi açılacak. Havacılık için yer hizmetleri dâhil, kule hizmetleri dâhil, host ve hosteslik hizmetleri dâhil havacılık alanında her türlü havalimanı elemanın yetiştiği bir üniversite olacaktır.  Bu proje ile Kütahya Zafer Havalimanı çok işlevsel hale gelecek ve yapılan onca yatırım boşuna gitmemiş olacaktır. Böylelikle devletimizi bu büyük zarardan kurtaracağız. Hava eğitimi konusunda Zafer Havacılık Üniversitesi’ni marka haline getireceğiz. “ diye konuştu.
BU PROJE İLE KAPALI OLAN UŞAK HAVALİMANI AÇILMIŞ OLACAK  
Uşak Havalimanı kapalı olduğunu ancak Uşak merkezin üzerinden her beş dakikada bir inişe geçen uçakların ciddi anlamda tehlike saçtığını aktaran Yalım, “Ulaştırma Bakanını buradan tekrar uyarıyorum bu inişlerin ters taraftan yapılmasını, vatandaşlarımıza tehlike arz etmemesi için yönlerinin değiştirilmesini buradan tekrar özellikle belirtmek istiyorum diye geçtiğimiz günlerde açıklama yapmıştım. Uşak halkımız bu konuda gerçekten tedirginlik yaşamaktadır. Uşaklı vatandaşlarım hem havalimanı kapalı olduğu için çile çekmektedir. Hem de hava limanı eğitim alanı olarak kullanıldığı için tedirginlik yaşamaktadır. Geçtiğimiz aylarda Bursa’da iki defa eğitim uçağı düşmüştür. Uşakta büyük yolcu uçaklarının uçuş eğitimi yapıldığı için olası bir kazada yaşanacak can ve mal kayıpları çok fazla olacaktır. Bu nedenle Zafer Hava Limanı’nın hazırladığım proje kapsamına bir an önce dönüştürülmesi çok güzel olacaktır.” şeklinde konuştu.
UŞAKLI VATANDAŞLARA ÇİLE ÇEKTİYORLAR
Uşak’tan İstanbul’a havadan ulaşım hala olmadığını ve havalimanının kapalı tutulduğunu belirten Yalım, “Defalarca buradan konuştum ve önerge verdim ‘Uşak Havalimanı'mızı açın.’ diye ama dinleyen yok çünkü 5'li çetinin yaptığı Zafer Havalimanı'na Uşaklı vatandaşlarımızı zorla götürmek istiyorlar. Tüm Uşaklı vatandaşlarımıza buradan şimdiden söz veriyoruz. Uşak Havalimanı'mızı siz onlar açmayacaklar ama 14 Mayıstan sonra biz açacağız. Zafer Havalimanını öncelikle maliyet üzerinden uygun kâr miktarını hesaplayarak yapımcı firmaya parasını ödeyerek kamulaştıracağız.  Devleti zarardan kurtaracağız. Bu proje ile Zafer Havalimanın ülkenin ve dünyanın en gözde pilot yetiştiren hava limanı olacaktır.” dedi.
EN BAŞTAN ZARAR GARANTİLİ HAVALİMANI
Zafer Hava Limanı’nın zarar bilançosunu da açıklayan Yalım şunları söyledi:
"2023'ün ilk 2 ayında, garanti edilen yolcu sayısı: 219.622, Gerçekleşen yolcu sayısı: 3.904. Hata payı: yüzde 98 garanti ödemesi: 1 milyon 145 bin 022 Euro. Zafer Havalimanı yapım maliyeti: 50 milyon Euro. 2012 – 2023 arasında şirkete yapılan garanti ödemesi: 60 milyon 821 bin Euro. Kamuya devir tarihi: 2044 yılı. 2044 yılına kadar şirkete yapılacak garanti ödemesi: 208 milyon Euro. Hizmete girdiği Kasım 2012 itibarıyla hayali yolcu garantilerine yönelik tutmayan hedeflerle gündeme gelen Zafer Havalimanı, 2022 için garanti edilen yolcu sayısının yanına dahi yaklaşamadı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin verilerine göre, 1 milyon 317 bin 733 yolcu garantili Kütahya Zafer Havalimanı, Ekim ayında yalnızca 50 bin 979 yolcuyu ağırladı.”