GRİP İLAÇLARI KALP KRİZİNE NEDEN OLABİLİR

SEÇKİNHABERTV- Üst solunum yolu hastalıklarının yeniden baş gösterdiği bugünlerde grip ilaçlarına baş vuruluyor ancak bu ilaçların yarardan çok zarar verebileceğinin farkında olunması gerekiyor. AHEF Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ömer Ufkun Yıldırım, hızlıca iyileşmek için kullanılan grip ilaçlarının yeni hastalıklara davetiye çıkarabileceğine dikkat çekerek özellikle üst solunum yolları enfeksiyonlarında yaz kış kullanılan, gribe, nezleye, üst solunum yolu enfeksiyonuna bağlı şikayetleri azaltan, semptomları hafifleten ilaç grupları, doktora danışılarak kullanılmalı dedi.

Üst solunum yolu hastalıklarına yakalanan birçok kişi bir an önce iyileşebilmek için bazı bilinen grip ilaçlarına başvursa da bunlar yeni tehlikeleri beraberinde getirebiliyor. Bu tehlikelerin başında ise kalp krizi geliyor. AHEF Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ömer Ufkun Yıldırım bu ilaçların yol açabileceği kalp krizi riskine dikkat çekti. “Bu ilaç gruplarının içerisinde özellikle fenilefirin veya psödoefedrin dediğimiz bir etken madde mevcut. Her hasta grubunun maalesef bunu kullanması uygun değil ve sakıncalı. Fenilefrin ve psödoefedrin sempatomimetik ajanlardır ve bu vücudumuzdaki salgıları azaltmaya yarar. Özellikle burun ve geniz akıntısı durumlarında. Ancak yan etki olarak çarpıntı ve tansiyon yüksekliğine sebep olabilir. Özellikle kalp, tansiyon hastalığı olanlarda, 65 yaş üzerinde ve küçük çocuklarda riskli seyredebilir.”

Yıldırım özellikle kronik rahatsızlığı bulunan kişiler ve yaşlıların bu tür ilaçları kullanırken mutlaka bir hekime başvurması gerektiğini söyledi. “Bu ilaçların kalp krizini tetikleyebileceğine, artırabileceğine dair yayınlar mevcut. Özellikle bu gruptaki hastaların dikkat etmesi gerekiyor. Burun akıntısını gidermek için kalp krizi riskini göze alınmamalı ve tansiyon dengesi bozulmamalı. Mutlaka hekim kontrolünde kullanılması gerektiği unutulmamalı.”