Günün ekonomi, finans, gündem konuları haber özetleri

Hazine ve Maliye Bakanlığı büyük bir borç tahsilat hamlesi başlattı. Önce borçlu mükellefi görüşmeye çağıran Bakanlık, borcun yarısını peşin, kalanının da yılbaşına kadar ödenmesini istiyor. Birçok vergi dairesinin bu durumdaki mükelleflere haciz işlemi başlattığı bildiriliyor.

★ ★ ★

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, şehir buluşmaları basın toplantısına katılacak. Bakan Kacır Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret edecek.

★ ★ ★

Bankalarda TL mevduat kapma yarışı başlıyor. KKM’den TL mevduata dönüşüm hedefleri ile Merkez Bankası’nın faiz artışı sonrasında bu hafta bankacılık yeni bir döneme giriyor. Dönüşüm hedeflerini yakalamak için bankaların TL vadeli mevduat faizlerini yüzde 40’tan açması bekleniyor.

★ ★ ★

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo'nun Pekin ziyareti başladı. Çinli yetkililer ile görüşmelere başlayan Raimondo, dünyanın en büyük iki ekonomisinin istikrarlı bir ekonomik ilişkiye sahip olmalarının "son derece önemli" olduğunu söyledi.

★ ★ ★

China Evergrande hisseleri 17 ay sonra borsada işlem görmeye yeniden başlarken 2,4 milyar dolar değer kaybetti. Çinli emlak devinin hisseleri, Hong Kong Menkul Kıymetler Borsası’nda 17 aylık bir askıya almanın ardından işlem görmeye başladı. Evergrande hisseleri haftanın ilk işlem gününün erken saatlerinde %87'ye varan bir düşüş yaşadı. China Evergrande’ın piyasa değerinden 2,4 milyar dolar silindi.

★ ★ ★

Bu hafta piyasalar yoğun veri gündemine odaklandı. Ancak haftanın ilk işlem günü veri gündemi zayıf. 

Bu hafta yurt içinde gözler büyüme verisine çevrildi. Salı günü dış ticaret dengesi ve ekonomik güven endeksi ile perşembe günü 2. çeyrek GSYH ve cuma günü imalat sanayi PMI verileri takip edilecek.

Öte yandan, yurt içinde piyasalarda çarşamba günü 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle işlem gerçekleşmeyecek.

Bugün yurt dışı piyasalarda Dallas Fed imalat aktivite endeksi açıklanacak.