İklim krizi için sanat üzerinden eylemler artıyor
İklim aktivistlerinin sanat eserlerine yönelik saldırıları devam ediyor. Daha önce Fransa’da Mona Lisa eserine pastalı, İngiltere’de Van Gogh’un eserine domates çorbalı saldırı derken son olarak Almanya'da iklim aktivistleri, Claude Monet'in Barberini Müzesi'nde sergilenen tablosuna patates püresi fırlattı. Peki, aktivistlerin amacı ne?
Eserler zarar gördü
Art arda birçok eylemin yaşandığını belirten Hanersman Danışmanlık Kurucusu Akademisyen-Yazar Ecehan Ersöz “Mayıs ayında Paris'teki Louvre Müzesi'nde sergilenen Leonardo da Vinci'nin Mona Lisa eserine pastalı saldırı gerçekleşmişti. Eylemler Londra ağırlıklı olmak üzere sürüyor. Londra’daki Courtauld Gallery’deki Van Gogh’un 1889 tarihli Çiçek Açmış Şeftali Ağaçları tablosu, Kraliyet Akademisi’ndeki Leonardo Da Vinci'nin öğrencisi Giampietrino tarafından yapıldığına inanılan Da Vinci’nin ‘Son Akşam Yemeği’ adlı eserinin kopyası, aktivistlerin eylem noktası olmuştu. Yine Londra’daki Ulusal Galeri’ye gelen iki iklim aktivisti kendilerini ellerine sürdükleri yapıştırıcıyla John Constable’ın 1821 tarihli eseri Saman Arabası çerçevesine yapıştırmışlardı. Tablonun üzerini ise yanlarında getirdikleri Geleceğin Kıyamet Vizyonu adını verdikleri resim ile kaplamışlardı. Bu eylem sonrası orijinal tabloda bazı hasarlar tespit edilmişti” dedi.
Amaçları ne?
Eylemcilerin son durağı ise Almanya oldu. İklim aktivistlerinin Fransız ressam Claude Monet'in Barberini Müzesi'nde sergilenen tablosuna patates püresi fırlattığını aktaran Ersöz, eylemlerin sanat galerilerinde yapmasının nedenleri hakkında ise “Sanatın dünyayı değiştirme gücü çerçevesinde, kendilerine destek olmasını talep ediyorlar. Yeni petrol taahhütleri durdurulana kadar, bu konuya farkındalık sağlanması için galerilerin kapatılmasını istiyorlar. Fakat genelde protestocular amaçlarının, eserlere hasar vermek değil, iklim krizine yönelik tehditlere dikkat çekmek olduğunu ifade ediyorlar. Eyleme katılanlar iklim krizinin olumsuz etkilerini artıracak uygulamaların önüne geçilmesini, İngiltere’deki petrol ve gaz projelerinin durdurulmasını talep ediyorlar. Yeni petrol taahhütleri durdurulana kadar, bu konuya farkındalık sağlanması için galerilerin kapatılmasını istiyorlar” diye konuştu.
2030’a kadar azaltılmalı
Fosil yakıtlar iklim krizinin etkilerinin artmasına yol açtığını kaydeden Ersöz, “2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarının çok hızlı bir şekilde azaltılması gerekiyor. 2030 iklim hedefi, devletlerin iklim değişikliğine neden olan emisyonlarını azaltmak üzere bugünden 2030’a kadar geçecek süre için belirledikleri hedefleri ifade ediyor. Küresel ısınmanın 1,5℃ ile sınırlandırılması için ise tüm ülkelerin bu konuda etkin tedbirler alması gerekiyor. Enerjide teknolojinin kullanımı, her sektördeki yenilenebilir ve sürdürülebilir çözümler bu tedbirlere katkı sağlayabilir” ifadelerini kullandı.