İktidar, yatırım bütçesinde İzmir’e üvey evlat muamelesine devam ediyor!

SEÇKİNHABERTV-İzmir İli 2024 yılı Yatırım Programı her yıl İzmir Valiliği'nin internet sitesinde yayınlanmasına rağmen, bu yıl yayınlanmamıştır. Valiliğin ilgili birimlerinden defalarca talepte bulunmamıza rağmen, program bizimle de paylaşılmamıştır.

 

2024 yılı Kamu Yatırım Programı detaylı incelendiğinde, İzmir için 2024 yılında tahsis edilen toplam bütçenin 75 milyar 324 milyon 2 bin 248 TL olduğu görülebilir. Ancak, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan kamu tasarruf tedbirleri kapsamında bu tutar daha da düşecektir.

 

Esasen 2024 yılı yatırım programında öngörülen 75 milyar TL yatırım bütçesi de kandırmacadan ibarettir. Yatırım programında listelenen pek çok yatırım aslında İzmir'e has değildir. Pek çok yatırım kalemi diğer illeri de içerdiği için belirtilen bütçe rakamının ne kadarının İzmir'e has olduğu muammadır.

Bu bütçede son derece ciddiyetsiz bazı rakamlar dikkat çekmektedir. Örneğin, proje tutarı 16 milyar 131 milyon TL olan İzmir Halkapınar-Otogar metro projesine 3 bin TL ödenek ayrılmıştır. Bu durum, iktidarın İzmir halkına olan kinini sürdürdüğünü ve üvey evlat muamelesine devam ettiğini göstermektedir.

 

2023 yılı verilerine göre İzmir’de bulunan 167 binin üzerinde vergi mükellefi, yıllardır Türkiye’nin en çok vergi veren ilk 5 şehri arasına İzmir’in sürekli olarak yer almasını sağlamaktadır. Oysa İzmir, ödediği vergilerin ancak yüzde 20'si oranında yatırım bütçesiyle cezalandırılmaktadır.

 

İzmir, Kurtuluş Mücadelemizin simgesi olan bir şehrimizdir. İnsanlık tarihi açısından da önemli bir yeri olan şehir, demokrasi anlayışının geliştiği bir coğrafyanın merkez kentlerinden birisidir. Bugün de İzmir, ülkemizde demokrasinin beşiği olmaya devam etmektedir. İktidarın İzmir'i ve İzmirlileri yok sayan tutumu, demokrasi tarihimiz açısından son derece utandırıcıdır.

 

Ayrıca İzmir, tarım, sanayi ve turizm açısından hem ülkemizin itibarına hem de hazinesine katma değer sağlayan öncü şehirlerimizden birisidir.

 

İzmir'deki işletmelerin ve İzmir halkının ödediği verginin, ortaya koyduğu vatan sevgisinin karşılığı, yok sayılmak olmamalıdır.

 

İktidarı, İzmir'e yönelik taraflı tutumundan vazgeçmeye ve İzmir halkına hak ettiği değeri vermeye davet ediyorum.