Çiftçilerin borcu 122 kat arttı, son 1 yılda 111 bin esnaf dükkân kapattı

 

SEÇKİNHABERTV-Milliyetçi Sol Parti (MİLLİ SOL) Genel Başkanı Hüseyin Alpay, çiftçilerin borçlarının son 20 yılda 122 kat arttığını, 2023 yılında kapanan işyeri sayısının da 111 bin 576 olduğunu belirterek, çiftçilerin ve esnafların çok büyük sıkıntılarla karşı karşıya bulunduklarını söyledi.

Alpay yayımladığı açıklamada, 9.Yargı Paketi’ne de değinerek genel af, ehliyet affı ve çekte hapis cezasının kaldırılması beklentilerinin de giderilmesi gerektiğini kaydetti.

Alpay açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Tarım sektörünün borcu 700 milyarı aştı

Çiftçilerin borcu son 20 yılda 122 kat arttı. Tarım sektörünün borcu ise 700 milyar lirayı geçti. Bu koşullar altında çiftçilerimiz borçlarını[T1]  ödeyemiyor. Tarımdaki sorunlar devasa bir şekilde büyüyor ve maalesef çiftçilerimiz bu sorunlarla baş başa bırakılıyor. Çiftçilerimize verilecek desteklerle çarşı-Pazar fiyatları düşürülebilecekken, mutfaktaki yangının sorumlusu olarak marketler gösteriliyor. Bu kabul edilemez.

2023 yılında açılan her 100 yeni esnaf işyerine karşılık 36 işyeri kapandı

Esnaflarımızın durumu da çiftçilerimizden farkı değil. Toplumda önemli bir konuma sahip esnaf ve sanatkârlarımız ardı sıra kepenk indiriyor, işyerlerini kapatıyorlar. 2023 yılında 111 bin 576 işyeri kapanarak faaliyetine son verdi. Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi’nde her ay yayımlanan açılış-kapanış ilanlarına göre 2023 yılında, açılan her 100 yeni esnaf işyerine karşılık 36 işyeri kapandı. Esnafın adeta felç edildiği bir süreç yaşanmaktadır.

Bağkur’luların talepleri yerine getirilsin

Bağkur 7200 prim indirimi, staj-çıraklık başlangıçlarının emekliliğe sayılması, 1999 öncesi Bağkur girişi olanların SSK şartlarında emekliliklerinin sağlanması, yüksek Bağkur primlerinin düşürülmesi ve esnafların hak ettikleri desteği devletten görmeleri en tabi haklarıdır. Bu sorunları görmezden gelmek daha büyük sorunlara neden olur. Buna müsamaha gösterilmemesi gerekmektedir.

Toplum genel af, ehliyet affı ve çekte hapis cezasının kaldırılmasını bekliyor

Öte yandan toplumda büyük bir af beklentisi oluştu. TBMM’ye gelmesi beklenen 9. Yargı Paketi'ne af düzenlemesinin eklenmesi, bu beklentinin temel isteğidir. Yurttaşlarımızın bu konudaki beklentileri boşa çıkarılmamalı, kader mahkûmlarına verilecek son bir şans ile toplumsal barışımıza katkı sunulmalıdır. Ayrıca ehliyet affı ve çekte hapis cezasının kaldırılması düzenlemesi de yargı paketi içinde mutlaka yer almalıdır.