DP Sözcüsü Altıntaş: Çiftçiye en pahalı krediyi Tarım Kredi Kooperatifleri veriyor!

SEÇKİNHABERTV-Demokrat Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş, Tarım Kredi Kooperatifleri ile ilgili bazı iddiaları gündeme getirerek kurumun imkân ve kapasitelerinin iktidara yakın bazı kişi ve kurumların çıkarları lehine kullanıldığı iddialarını Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya sordu.

 

(DP Basın Merkezi – 12 Haziran 2024) Demokrat Parti (DP) Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması talebiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde, Tarım Kredi Kooperatifleri ile ilgili usulsüzlük iddialarını gündeme getirerek, bu iddialara ilişkin Bakanlıktan açıklama talep etti.

 

Altıntaş, “Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki olan Tarım Kredi ve Teknoloji AŞ bünyesindeki işçiler, 10 Nisan 2023 tarihinde yapılan ihale ile bazı özel şirketlere kiralanmıştı. Bu şirketlerden olan 5M Yer Hizmetleri adlı şirket ile bazı Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri yöneticileri arasında çıkar ilişkileri olduğu iddiaları gündeme gelmiştir” ifadelerini kullanarak, iddialara ilişkin olarak Bakanlık tarafından herhangi bir inceleme başlatılıp başlatılmadığını sordu.

“Tarım Kredi Kooperatiflerindeki usulsüzlük iddiaları araştırılsın!”

 

Tarım Kredi Kooperatiflerinin ilk üyesinin Gazi Mustafa Kemal Atatürk olduğunu hatırlatan Altıntaş ayrıca, kurumun imkân ve kapasitelerinin iktidara yakın bazı kişi ve kurumların çıkarları lehine kullanıldığı iddialarını gündeme getirerek, Bakanlık’tan konuyla ilgili açıklama talep etti.

 

DP Sözcüsü Altıntaş, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti:

 

1)     Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki olan Tarım Kredi ve Teknoloji AŞ bünyesindeki işçiler, 10 Nisan 2023 tarihinde yapılan ihale ile bazı özel şirketlere kiralanmıştı. Bu şirketlerden olan 5M Yer Hizmetleri adlı şirket ile bazı Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri yöneticileri arasında çıkar ilişkileri olduğu iddiaları gündeme gelmiştir. Bu iddialara yönelik olarak Bakanlığınızca bir inceleme yapılmış mıdır?

2)     Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerinin imkân ve kapasitelerinin iktidara yakın bazı kişi ve kurumların çıkarları lehine kullanıldığı iddiaları dile getirilmektedir. Bu konuyla ilgili herhangi bir inceleme yapılmış mıdır?

3)     Sayın Cumhurbaşkanı tarafından yapılan bir açıklamada, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifi tarafından işletilen marketlerin sayısının 1000’e çıkartılacağı belirtilmişti. Hâlihazırda hangi ilimizde kaç adet market faaliyet göstermektedir? Bu marketlerin bazılarının tabeladan ibaret olduğu iddialarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

4)     Kuruluş amacı çiftçiyi desteklemek olan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, bugün çiftçilerimize en pahalı krediyi temin eden kuruluşlardan birisi haline gelmiştir. Kurum, iştirakleri vasıtasıyla bazı özel şirketlere çeşitli menfaatler sağlarken, asıl kuruluş amacı olan çiftçilerin desteklenmesi yönünde özveriden ve katkıdan kaçınmaktadır. Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerinin işleyişindeki bu sorunu gidermeye yönelik herhangi bir adım atılması planlanmakta mıdır?