Meşher, podcast yayınlarına Göz Alabildiğine İstanbul sergisiyle devam ediyor

SEÇKİNHABERTV- ​Meşher, İstanbul’un 500 yılına seyir imkânı sunan Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar sergisini podcast yayınlarına taşıyor. Şehrin zengin bir görsel kaydı niteliğindeki serginin ilk podcast bölümünde küratör Şeyda Çetin ile müzik tarihçisi ve besteci Emre Aracı, 19. yüzyılda yaşayan Avrupalı bestecilerin eserlerindeki İstanbul manzaralarını konuşuyor.

İstanbul’un önde gelen disiplinlerarası sergi mekânı Meşher, sergi içeriğinden ilhamla çeşitli alanlarda uzman isimlerin davet edildiği podcast yayınlarına Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar sergisiyle devam ediyor. Sergiye ilişkin yayınlanan ilk bölümde, küratör Şeyda Çetin ile müzik tarihçisi, orkestra şefi, besteci Emre Aracı, sergideki eserlerden yola çıkarak İstanbul temsillerinin çeşitliliğini 19. yüzyıl müzik tarihinden anekdotlarla inceliyor.

Osmanlı İmparatorluğu’ndaki Avrupai müzik geleneği üzerine araştırmalar yapan Aracı; 19. yüzyılda büyük bir değişim içine giren payitahtta Sultan II. Mahmud’la başlayan modern bandoların kurulması süreci, bu dönemdeki besteler ve müzik tarihine etkileri, bu dönüşümde iz bırakan önemli Batılı müzisyenler ve İstanbul’la bağları hakkında bilgiler aktarıyor. Dönemin değişim rüzgârını ve İstanbul manzaralarını yansıtan Avrupai müzik örneklerini dinleyicilerle paylaşıyor.

19. Yüzyılda Avrupalı Bestecilerin Eserlerinde İstanbul Manzaraları

Yayında 19. yüzyılda İstanbul’da yaşayan Giuseppe Donizetti ve şehri ziyaret eden ünlü piyanist Franz Liszt’ten arpist Parish Alvars’a, Naum Tiyatrosu’nda operalar idare etmiş besteci Luigi Arditi’den yazar Gustave Flaubert’e Avrupalı sanatçıların kente dair izlenimleri de tartışılıyor. Çetin ve Aracı, dönemin İstanbul manzaralarının Batılı bestecilerin müziklerine ve nota kapaklarına yansımalarını inceleyerek Göz Alabildiğine İstanbul sergisine farklı bir bakış açısı katıyor.

 

Farklı konu ve konuklarla sürecek podcast yayınlarına mesher.org ve Spotify’dan ulaşabilirsiniz.

Meşher Hakkında

Bir Vehbi Koç Vakfı (VKV) kuruluşu olan Meşher, tarihsel araştırmalardan çağdaş sanata uzanan sergileri ve yayınlar, atölyeler, konferanslar gibi kapsamlı paralel etkinlikleriyle zamanlar ve kültürler arasında yeni bir diyalog zemini sağlamayı amaçlıyor. Adını Osmanlı Türkçesinde “sergi mekânı” anlamına gelen kelimeden alan Meşher, faaliyetlerini disiplinlerarası yaklaşımıyla Eylül 2019’dan itibaren sürdürüyor. Ortaçağdan günümüze uzanan bir zaman aralığında, geniş bir konu yelpazesinde sergiler sunuyor. Çok yönlü programı, araştırmaya dayalı akademik yönü ve yayınlarıyla Meşher, bir referans noktası olarak kültür ve sanat ortamına katkıda bulunuyor.

İstiklal Caddesi’nde yer alan Meşher’de, ziyaret, etkinlik ve sergi turları ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor. Pazartesi hariç haftanın altı günü ziyaret edilebilir.

Sergi Hakkında

Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar sergisinin küratörlüğünü Şeyda Çetin ve Ebru Esra Satıcı, danışmanlığını ise Bahattin Öztuncay üstleniyor. Ömer Koç Koleksiyonu’nda yer alan çeşitli nadide eserlerden oluşan sergi, İstanbul’un Osmanlı payitahtı olduğu 15. yüzyıldan 20. yüzyılın ilk çeyreğine uzanan bir zaman dilimini kapsıyor. Şehrin zengin bir görsel kaydı niteliğindeki sergide geniş açılı İstanbul manzaralarını gösteren tablolardan gravürlere, nadir kitaplardan albümlere, panoramik fotoğraflardan Yadigâr-ı İstanbul objelerine 100’ün üzerinde eser yer alıyor. Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar sergisi, 29 Eylül 2024’e kadar görülebilir.