Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı ile Nutricia, Serebral Palsili çocuklar için el ele verdi

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı - Cerebral Palsy Türkiye ve Nutricia Türkiye’nin el ele vererek hayata geçirdiği “Serebral Palsi’de Enerji Dolu Bir Adım - Beslenmeden Olmaz”  projesi ilk yılında 31 çocuğa ve ailesine ulaşarak çocukların hem yeme içme becerilerinde hem de iletişim fonksiyonlarında olumlu yönde gelişme sağladı. İlk yılı başarıyla sonuçlanan proje, 2022’de 20 çocuğa destek verilerek devam ederken, proje kapsamında ulaşılan tüm çocuklara kişiye özel multidisipliner yöntemlerle sunulan tedavinin yanı sıra tedavinin sürdürülebilir etkisi için beslenme danışmanlığı da veriliyor.

 

TÜRKİYE’de her yıl altı binden fazla bebeğe tanı konulan Serebral Palsi’de beslenme ve multidisipliner tedavi büyük önem taşıyor. Yeme-yutma problemleri, sık kusma, yemek sırasında yiyeceklerin boğaza takılması gibi beslenme problemleri, uzun süren öğünlere ve yetersiz beslenmeye yol açarak Serebral Palsili çocuklarda büyüme-gelişme geriliğine, solunum enfeksiyonlarına ve bağışıklığın düşmesine neden oluyor. Bu duruma yönelik olarak çocukların beslenme problemlerinin önüne geçmeyi hedefleyen Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı - Cerebral Palsy Türkiye ve Nutricia Türkiye el ele verdi ve “Serebral Palsi’de Enerji Dolu Bir Adım - Beslenmeden Olmaz” projesini hayata geçirdi.  Projenin ilk yılında 31 çocuğa ve ailesine ulaşılarak tedavileri multidisipliner yöntemlerle karşılandı. Proje kapsamında verilen fizyoterapi, diyetisyen, dil ve konuşma terapisi, psikolojik destek ile özellikle çocukların iletişim fonksiyonlarında, el becerilerinde, gelişim ve büyümelerinde olumlu yönde gelişme gözlendi. Ayrıca Serebral Palsili çocukların yutma bozukluğu şiddetinde ve anksiyete ölçeğinde azalma sağlandı. 

 

2021'de başarıyla tamamlanan ve doğru beslenmenin Serebral Palsili çocukların fiziksel, zihinsel ve psikolojik gelişimini desteklediğini, tedavi sürecine katkı sağladığını gözler önüne seren Serebral Palsi’de Enerji Dolu Bir Adım - Beslenmeden Olmaz  projesi, 2022’de de devam edecek ve bu yıl 20 çocuğun büyüme ve gelişmeleri değerlendirilerek, kendilerine özel beslenme programlarına ve tedavilerine başlanacak. 

 

 “Kişiye özel 360 derece tedavi ile Serebral Palsili çocuklara destek oluyoruz” 

Sağlıklı ve doğru beslenmenin Serebral Palsili çocuklar için önemine değinen Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı - Cerebral Palsy Türkiye Genel Direktörü Nigar Evgin; “Nutricia Türkiye ile hayata geçirdiğimiz “Serebral Palsi’de Enerji Dolu Bir Adım - Beslenmeden Olmaz” projesini çok önemsiyoruz. Proje kapsamında ulaştığımız her bir Serebral Palsili çocuğumuza projede yer alan uzmanlarımızın değerlendirmeleri ile başlayan süreç sonrasında Fizyoterapi, Dil ve Konuşma, Psikoloji ve Gelişim Danışmanlığının yanında Diyetisyenlik hizmetini içeren bütüncül terapiler planlıyoruz. Kişiye özel bu tedaviler ile Serebral Palsili çocukların sağlıklı ve düzgün bir fiziki duruşa sahip olması ve oral motor fonksiyonlarının gelişiminin daha hızlı olması adına beslenme planı hazırlıyoruz.” diye konuştu.

 

Nutricia Türkiye Uzman Beslenme Direktörü Cenk Kurt ise projeye dair şunları söyledi; “Serebral Palsili çocukların gelişimleri, yaşamlarını daha sağlıklı ve daha konforlu sürdürebilmeleri adına başlattığımız “Serebral Palsi’de Enerji Dolu Bir Adım- Beslenmeden Olmaz” projesi ile bu yıl sonu itibarıyla toplam 51 çocuğa ulaşmış olmayı hedefliyoruz. Proje kapsamında multidisipliner yöntemlerle uygulanan tedavi ile bir yandan Serebral Palsili çocukların yeme içme becerileri başta olmak üzere çevreleri ile olan iletişimlerindeki gelişmeye şahit olmak, diğer yandan ise anksiyete ve umutsuzluk seviyelerindeki azalma gibi sonuçları gözlemlemek bizim için çok değerli. Öte yandan Türkiye’de yaklaşık 96 bin Serebral Palsili çocuk bulunuyor, dolayısıyla bu konuda farkındalık yaratmayı da en az bu projeyle doğrudan dokunabildiğimiz çocuklarımıza verdiğimiz tedavi desteği kadar önemsiyoruz. Geçtiğimiz yıl proje kapsamında sosyal medya kanallarında gerçekleştirdiğimiz alanında uzman doktorlarla canlı yayınlar ve bilgilendirme seansları ile toplumda farkındalık yaratma hedefimizde geniş kitlelere ulaşarak başarılı sonuçlar aldık. Bu yıl da farkındalık çalışmalarımıza odaklanmaya devam edeceğiz.”