Pazarlama Faaliyetlerinde Google Trends Nasıl Kullanılır

Google Trends Raporları sadece SEO veya Google anahtar kelime reklamcılığı için kullanılmıyor. Reklam stratejileri veya dijital yol haritası oluşturulurken bu raporlara göz atmak önemli. Örneğin pandemi yılı olarak kabul edilen 2020’nin trendlerinde ilk 3 şöyle; “Coronavirüs”, “HES Kodu Nasıl Alınır?”, “Zoom”. 

 

Güncel tüketici alışkanlıklarını, davranış modellerini, ihtiyaçlarını, aramalarını takip etmek işletmelerin hem itibar yönetimini sağlamaları hem de satışlarını artırarak büyümeleri için önemli bir alan. İşletmeler tüketici davranışları ile ilgili pazar araştırmaları yaptırmakla birlikte güncel olarak takip edip analiz alabilecekleri bazı dijital araçlar da kullanabiliyor. Bu araçlara baktığımızda en çok kullanılanlardan bir tanesi olan; arama trendleriyle güncel tüketici davranışlarını takip edebileceğimiz Google Trends karşımıza çıkıyor. 

 

Google Trends; seçilen anahtar kelimelerin ne sıklıkla aratıldığını, hangi bölgelerden, hangi kelime ve konularla ilişkilendirilerek aratıldığını analiz eden ücretsiz bir Google servisidir. Google Trends aynı zamanda hikaye anlatımı için de güçlü bir araç çünkü yaşanılan olaya, ana, güncel gündeme insanların anlık tepkiler nasıl verdiği de gözlemlenebiliyor. Örneğin geriye dönüp yıl bazlı olarak 2021 ya da 2020 yıllarında arama trendlerinde neler var, hangi anahtar kelimelerin gündemde olduğu incelenebiliyor. 2020 trendlerine baktığımızda karşımıza çıkan 3 trend arama şöyle mesela; Coronavirüs, HES Kodu Nasıl Alınır?, Zoom. 

 

Google Trends servisini; Google Premier Partner unvanına sahip olan IQUEEM’in kurucusu Berkun Meral, özellikle e-ticaret sektörünün hangi ürüne daha fazla ilgi olduğunu belirleyebilmeleri için kullanılan bir araç olduğunu ve doğru kullanıldığında pazarlama maliyetlerini düşürme potansiyeline sahip olduğunu belirtiyor. 

 

Pazarlama faaliyetlerinde kullanmak isteyenler için ise Google Trends servisinde 3 ana konu öne çıkıyor: 

 

1)  Google Trends özelliği nasıl kullanılır? 

Google Trends, geçmişe dönük olarak 2004 yılına kadar arama analizlerini sunduğu gibi gerçek zamanlı veri ile son dakika arama trendleri hakkında da bilgi veriyor. Böylelikle 2 alanda kullanımı karşımıza çıkar. İlki pazarlama stratejilerinde yer vermek üzere tüketici davranış ve eğilimlerini analiz etmek için kullanmak. Diğeri ise anlık akışta toplumu etkileyen bir olay olduğunda, şirketler ile ilgili etki uyandıran haberler yayımlandığında kişilerin buna nasıl reaksiyon verdiğini ve hangi aramaları yaptığını gözlemlemek için kullanmak. Bu analizler ile hem son dakika trendlerine hem de anahtar kelimelerimiz için son arama trendlerine bakılabilir. Özellikler proaktif iletişimlerde insanların ne aradıklarını, neyi merak ettiklerini, bir olay karşısında hangi aramaya yöneldiklerini bilmek her zaman farklı bir bakış açısı sağlayacaktır. 

 

2)  Google Trends satışlarımıza nasıl destek olabilir? 

Satışın gerçekleşebilmesi için hem tüketici eğilimlerini bilmek hem de doğru zamanda doğru iletişim çalışmalarını yapabilmek çok önemlidir. Trendler de bize bu iki noktada yardımcı oluyor. Yaptığımız her arama o dönemdeki tüketici eğilimlerine dair bazı içgörüler sunuyor. 

 

Sektör bazlı örnek verecek olursak, örneğin turizm sektörü özelinde “Erken Rezervasyon” aramasının hangi tarihlerde, hangi bölgelerde ve hangi Google ürünlerinde daha çok arandığını tespit ederek stratejilerinizi buna göre üretebilirsiniz. Üstelik geriye dönük 2004 yılına kadar veri araştırma yapma imkanınız var.

 

Yukarıdaki grafikte de göreceğiniz üzere Türkiye lokasyonundan son 5 yılda yapılan “Erken Rezervasyon” araması özellikle Ekim-Kasım-Aralık aylarında artış gösteriyor. Buna göre satın alma eğilimlerinin bu tarihlerde daha fazla olduğunu varsayabiliriz. Bu da iletişim çalışmalarımızı planlamamıza yol gösterecektir. 

 

3)  Google Trendleri pazarlama çalışmalarımızda hangi alanlarda kullanabiliriz? 

Trends raporları genel olarak reklam çalışmalarında kullanılabilecek nitelikte veriler sunuyor. Bu nedenle raporları sadece SEO veya Google anahtar kelime reklamcılığı olarak değerlendirmenin yanlış olduğunu düşünüyorum. Dolayısı ile reklam stratejilerinizin tamamını kurgularken ve yol haritası oluştururken bu raporlara göz gezdirmekte her zaman fayda var.