Günün ekonomi, finans, gündem konuları haber özetleri

SeçkinHaberTv- Merkez Bankası, yılın üçüncü Enflasyon Raporu’nu bugün açıklayacak. Bir önceki raporda yüzde 22,3 olan yılsonu enflasyon tahmini yüzde 40 seviyelerine güncellenebilir. Piyasa, kademeli faiz politikası ve miktarsal sıkılaşmaya yönelik daha detaylı bilgiler bekliyor. TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın sunumun ardından piyasaya vereceği mesajlar oldukça önemli.

★ ★ ★

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Avusturya'nın Salzburg kentinde düzenlenecek "Yarının Avrupası: Sınamalarla Yüzleşmek ve Geleceği Şekillendirmek" başlıklı konferansta konuşacak. Şimşek’in mesajları yakından takip edilecek.

★ ★ ★

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kale Fabrikası 66. Seramik Bayramı Töreni'ne katılacak, Doğtaş fabrikasını ziyaret edecek.

★ ★ ★

2023 yılında gerileyen uluslararası talebe bağlı olarak, hazır giyim ihracatında bir önceki yıla göre yüzde 10’a yakın düşüş bekleniyor. Sektör temsilcileri, önümüzdeki 1 yıl boyunca düşük talebin süreceğini dile getirerek, enflasyon oranında artmayan döviz kurunun ihracatçının yurtdışında fiyat tutturmasını zorlaştırdığını, bu nedenle 2024 yılı siparişlerinin de tehlikeye girdiğini aktardı.

★ ★ ★

Çin’in önde gelen otomotiv markalarından Great Wall ve Skywell, elektrikli araç ve batarya üretimi için Türkiye’de görüşmeler yürütüyor. EKonomi Gazetesinin ulaştığı bilgiye göre, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile sürdürülen görüşmelerde önemli bir aşamaya gelindi.

★ ★ ★

Altın Fed’in faizleri artırması sonrası 1980, gümüş ise 25 doları yeniden test ediyor. Enerji kanadında Batı Teksas tipi ham petrol (WTI) 80 dolara doğru yükselişini sürdürüyor. Teknik olarak petrol kuvvetleniyor. Kakao fiyatlarında yükseliş devam ederken buğday ise yatay seyrediyor.

★ ★ ★

Airbus'ın faiz ve vergi öncesi karı beklentileri aşarak yüzde 34 yükseldi. Faiz ve vergi öncesi karın 1 milyar 845 milyon euro seviyesine yükseldiği ikinci çeyrekte gelirler de yüzde 24 artarak 15,9 milyar dolar oldu.

★ ★ ★

Bugün veri açısından gündem oldukça yoğun.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, "Yılın üçüncü Enflasyon Raporu" sunumu için basının karşısına çıkacak.

Merkez Bankası, 20 Temmuz tarihli Para Politikası Kurulu toplantı özetini yayınlayacak.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu haftalık sektör verilerini açıklayacak.

Yurtdışında ise Avrupa Merkez Bankası (ECB), piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıklayacak. ECB, en son faizlerde piyasaların beklediği gibi 25 baz puan artışa gitti.

Faiz kararının ardından ECB Başkanı Christine Lagarde'ın basın toplantısı yakından takip edilecek.