Piyanist Gülsin Onay Bitez’de klasik müzikseverlerle buluşacak
SeçkinHaberTv- 20. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, Aktur A.Ş. etkinlik sponsorluğuyla düzenlenen, Gülsin Onay konseriyle devam ediyor. Zefirya Kültür ve Sanat Merkezi’nde 23 Ağustos Çarşamba günü saat 20.30’da başlayacak konserde Piyanist Gülsin Onay, Schubert, Chopin ve Liszt’ten çok özel bir repertuvarla izleyici karşısında olacak.
Sanatseverlerin uzun süredir merakla beklediği konser, Bodrum’un Bitez mahallesinde yer alan Zefirya Kültür ve Sanat Merkezi’nde gün batımında başlayacak. Piyanist Gülsin Onay, programının ilk bölümünde F. Schubert’in, “Sonata in C minor, Op. Posth. D958” başlıklı eserini seslendirecek. Bu eser, “Allegro”, “Adagio”, “Menuetto: Allegro-Trio” ve “Allegro” isimli bölümlerden oluşuyor. Programın ikinci yarısında dünyaca ünlü sanatçımız Onay, iki eserle sahnede olacak. Bunların ilki, F. Chopin’in “Scherzo in B minor, Op. 20 Nocturne in E-flat major, Op. 9, No. 2” adlı yapıtı olacak. Bu eserin ardından piyanistimiz, F. Liszt’in “Après une Lecture du Dante, Fantasia quasi Sonata” adlı yapıtıyla izleyicinin karşısına çıkacak.“kalbim Almati - Gümüşlük arasında olacak”
Festivalin 20. yılında konserlere yoğun ilgi olduğunu, çok özel konserlerle harika bir sanatsever kitlesine ulaşıldığının bilgisini veren Gülsin Onay, 23 Ağustos'ta Bitez'de gerçekleşecek konserinin hemen ardından Kazakistan’a gideceğini belirtti. Gülsin Onay, Almati’de Prima Nota Fest kapsamında 2. kez jüri üyesi olarak yer alacağının da bilgisini verdi. “Prima Nota Fest’de harika çocuklar dinleyeceğim” diyen Onay, "24 - 29 Ağustos tarihlerinde yine kalbim Almati - Gümüşlük arasında olacak" şeklinde konuştu.
Gülsin Onay’ın sınırları aşan kariyeri
2004’te Piyanist Eren Levendoğlu ile birlikte küçük bir piyano festivali olarak kurdukları Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali’nin aynı zamanda sanat danışmanılığını da yapan Gülsin Onay, ülkemizde ve dünyada sempatik kişiliği, başarıları ve piyanodaki virtüözütesi ile klasik müzik dünyasının en sevilen piyanistleri arasında yer alıyor.
Üç yaşında piyano çalmaya başlayan Gülsin Onay, altı yaşında Türkiye Radyosu'nda halka açık ilk resitalini verdi. Ahmed Adnan Saygun ve Mithat Fenmen'den sonra Paris'te Pierre Sancan, Monique Haas ve Nadia Boulanger gibi hocalarla çalıştı. 16 yaşında Paris Konservatuvarı'ndan prestijli “Premier Prix du Piano” ödülünü alarak mezun oldu. Hemen ardından Marguerite Long-Jacques Thibaud (Paris'te) ve Ferruccio Busoni (Bolzano'da) dahil olmak üzere, önde gelen uluslararası yarışmalarda ödüllere layık görüldü.
Gülsin Onay'ın sonraki, gerçek anlamda uluslararası kariyeri, Venezüella'dan Japonya'ya tüm kıtalarda 80 ülkeye yayıldı. Dünyanın belli başlı müzik merkezlerinde konserler verdi. Dresden Staatskapelle, Filarmoni Orkestrası, İngiliz Oda Orkestrası, Kraliyet Filarmoni, Japonya Filarmoni, Münih Radyo Senfoni, St Petersburg Filarmoni, Tokyo Senfoni, Varşova Filarmoni ve Viyana Senfoni Orkestraları gibi önde gelen orkestralarda solist olarak sahne aldı. Birlikte çaldığı şefler arasında Vladimir Ashkenazy, Erich Bergel, Michael Boder, Andrey Boreyko, Jorg Faerber, Vladimir Fedoseyev, Edward Gardner, Neeme Jarvi, Emmanuel Krivine, Ingo Metzmacher, Esa-Pekka Salonen, Jose Serebrier, Vassily Sinaisky, Stanislaw Wislocki ve Lothar Zagrosek yer alıyor.
Gülsin Onay, 2. Piyano Konçertosu'nu kendisine ithaf ettiği, konserlerinde ve kayıtlarında eserlerine yer veren, 20. yüzyılın önde gelen Türk bestecisi Ahmed Adnan Saygun'un müziğinin en güçlü yorumcusu olarak dünya çapında kabul görmektedir.
Gülsin Onay'a eser ithaf eden diğer çağdaş besteciler arasında ise Hubert Stuppner, Denis Dufour, Jean-Louis Petit, Muhiddin Dürrüoğlu-Demiriz, Marc-André Hamelin ve Bujor Hoinic'i saymak mümkün. Devlet Sanatçısı unvanına sahip olan Gülsin Onay, Ankara'da Bilkent Üniversitesi'nde “Rezidans Sanatçısı” ve İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesi'nden ve Ankara'da Hacettepe Üniversitesi'nden fahri doktora derecelerine sahiptir. 2007'de Chopin'in müziğini yorumlamadaki üstün başarısı nedeniyle Polonya hükümeti tarafından Devlet Madalyası ile onurlandırıldı. Sanatçı, 2014 yılında 42. İstanbul Müzik Festivali'nde Onur Madalyası ile ödüllendirildi. 2003 yılından bu yana UNICEF'in “İyi Niyet Elçisi” olan Onay, kurumun faaliyetlerini desteklemek için düzenli olarak yardım konserleri vermektedir. Kurulduğu 2004 yılından bu yana Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali ve Gümüşlük Festival Akademisi'nin sanat danışmanlığını yapmaktadır.
Antik Taş Ocağı’nda gerçekleşecek Taşta konserlerinin başlama saati 21.00; diğer konserler 20.30’da başlayacaktır.
Biletler:
Biletler, Biletix online, Biletix gişeleri, Festival merkezi, konser giriş kapılarından temin edilebilir. Biletler 15 Temmuz’dan itibaren satışa sunulacak.