Küresel İhracattaki Mücevher Parıltısı İstanbul’dan Dünya’ya Yayılıyor

SeçkinHaberTv- Küresel mücevher pazarının büyüklüğü her geçen gün artıyor. Sektörün, 2030’da 308 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilirken bu büyüme ülkemizde de aynı paralelde gerçekleşiyor. Bu kapsamda 2023’ün ilk 6 ayında 2,7 milyar dolarlık mücevher ihracatı gerçekleştiren İstanbul, dünyanın en büyük beş uluslararası mücevher fuarından biri olan Istanbul Jewelry Show’a 54’üncü kez ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Informa Markets tarafından Elmas Kule sponsorluğunda 5 -8 Ekim 2023 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenecek fuar, 1000’den firma ve markanın en son ürün ve hizmetlerini, 140’dan fazla ülkeden gelecek 27 bini aşkın sektör profesyoneliyle buluşturmayı hedefliyor.

Türk mücevher sektörü, ihracatta büyümesi en hızlı olan sektörlerin arasında yer alıyor. 2023’ün ilk 6 ayında 3 milyar 50 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Bu denli önemli sektörün temsilcileri ise 54’üncü kez İstanbul’da bir araya gelmeye hazırlanıyor.

Informa Markets tarafından Elmas Kule sponsorluğunda 5-8 Ekim 2023 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek 54. Istanbul Jewelry Show, ABD’den Hindistan’a kadar farklı coğrafyalardan alıcılarla tanışma ve iş birliği imkânı ile sektör profesyonellerinin ajandasında ilk sırada yer alıyor.

Düzenlenecek Olan En Büyük Ekim Fuarı

Mart ve Ekim olmak üzere sektörü yılda 2 kere İstanbul’da bir araya getiren Istanbul Jewelry Show, bu zamana kadar yapılan en büyük Ekim fuarına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Fuar, 40 bin metrekareden 50 bin metrekareye yükselirken toplamda 5 hallde 140’ı aşkın ülkeden gelecek 27 bini aşkın sektör profesyonelini ağırlayacak. Altın, mücevher, pırlanta, renkli taş, değerli ve yarı-değerli taş, inci, gümüş, gümüş takı ve gümüş ev eşyası, altın montür, rafineri, saat, kalıp, vitrin dekorasyon, makine-ekipman ve yan sanayi, kasa, yazılım, lojistik ile aydınlatma gibi ürün grupları ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.

Sektör Gelişimini Destekleyen Etkinliklere Ev Sahipliği Yapacak

Fuar, sadece ticari faaliyetleri ile değil sektör gelişimini destekleyen etkinlik takvimi ile de ön plana çıkıyor. Bu kapsamda Mücevher İhracatçıları Birliği ve Istanbul Jewelry Show’un ortak projesi olan Designer Club ile takı tasarımcıları ve ustaları ürettikleri tasarım ve takıları onlara ayrılan özel bir stantta sergileme şansı bulacak.

Istanbul Jewelry Show ev sahipliğinde düzenlenecek olan “Art for Jewelry–Inspiration Hub’’ etkinliği ise sanat ve mücevheri bir araya getirecek. Art For Jewellery, global influencerlardan sanat ve mücevher sektörünün önemli isimlerine kadar birçok konuşmacının yer alacağı, sektörün ufkunu genişletecek seminerlere ev sahipliği yapacak.

Ayrıca, dünyanın bir numaralı trend öngörü firması WGSN, Art For Jewellery kapsamında yeni sezonun trendlerini açıklayarak tüketici tercihlerine dair kritik iç görüler verecek.

“Mücevher İhracatının Yüzde 80’ni Fuarda Gerçekleşmesi Hedefleniyor”

Türkiye’nin altın mücevherat pazar büyüklüğü açısından Hindistan, Çin, ABD ve Rusya ile birlikte dünyanın en büyük beş pazarı arasında yer aldığını belirten Istanbul Jewelry Show Kurucu Ortağı Şermin Cengiz, “ Dünya mücevher ihracatında ise ilk üç ülke arasında yer alıyoruz. Geçtiğimiz yıl sektör 5 milyar 855 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirdi. Bu kapsamda fuarımız önemli bir ticaret merkezi konumundadır. Türkiye mücevher ihracatının yüzde 80’nine yakın bölümünün fuar süresince yapılacak iş görüşmeleri ile gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Bu görüşmeler, ülke ekonomisine de olumlu yansıyacak.

Biz de 37 yıl önce 38 firma katılımı ile başladığımız fuarımızı uluslararası alanda öncü fuarlardan biri haline getirerek, Türkiye mücevher sektörünün dünyaya tanıtıldığı eşsiz bir ortam sunuyoruz. Sektörün gelişimi için fuarların oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu tür etkinliklerde firmalar kendilerini tanıtma imkânı bulurken sektördeki son gelişmeleri de yakından takip etme imkânı buluyor” dedi.

Sürdürülebilirlik Istanbul Jewelry Show’un Bir Parçası

Sürdürülebilirlik vizyonu ile fuarda çevreye duyarlı birçok çalışma, konunun önemine dikkati çekiyor. Etkinliğin karbon emisyonlarını azaltmak amacıyla; basılı materyallerin azaltılması, yaka kartlarını ve fuar halılarını geri dönüştürülmesi, LED teknolojisi kullanarak elektrik tasarrufu sağlanması, kağıt kullanımını azaltmak için ziyaretçi anketlerini tablet aracılığıyla online yapılması CO2 emisyonunu en aza indirmek adına katılımcı ve ziyaretçileri, fuar alanına toplu taşıma ile ulaştırılması gibi detaylar ön plana çıkıyor.