Günün ekonomi, finans, gündem konuları haber özetleri

SeçkinHaberTv- Yurt içi piyasada gözler Merkez Bankası’nın açıklayacağı faiz kararına çevrildi. Piyasada ağırlıklı beklenti politika faizinin 5 puan artışla yüzde 30'a yükseltileceği yönünde. Ancak bazı ekonomistler, bu artışın enflasyonla mücadelede zayıf kalacağı görüşünde.

★ ★ ★

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk-Amerikan İş Konseyi Yemeği'nde konuştu. Atılan adımlara bağlı olarak döviz kurunun dengeye kavuştuğunu belirten Erdoğan, “Amerika Birleşik Devletleri, geçtiğimiz yıl en fazla ihracat yaptığımız 2'nci, en fazla ithalat yaptığımız 5'inci ülke oldu. 2022 yılı sonu itibarıyla ikili ticaret hacmimiz yüzde 15'in üzerinde artışla 32 milyar doları geçti. Ancak hedefimiz 100 milyar doları yakalamaktır" dedi.

★ ★ ★

Fed, faizi 22 yılın zirvesinde sabit tuttu. ABD Merkez bankası, faiz oranlarını piyasa beklentileri doğrultusunda 5,25-5,5 aralığında sabit tutarken bu yıl için bir artış daha öngördü. Fed'in ekonomik projeksiyonlarında 2023 büyüme beklentisine yönelik yukarı yönlü revizyonla birlikte çekirdek PCE tarafındaki aşağı yönlü güncelleme dikkat çekti.

★ ★ ★

Piyasaları yoğun bir veri gündemi bekliyor.

Yurt içinde gözler Merkez Bankası faiz kararında. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu Toplantısı'nda faiz kararını açıklayacak. Haftalık para ve banka istatistikleri duyurulacak. Türkiye İstatistik Kurumu, temmuz ayı tarımsal girdi fiyat endeksini ve eylül ayı tüketici güven endeksini paylaşacak. Uluslararası rezervler ve döviz likiditesi kamuoyuna açıklanacak.

Yurt dışı piyasalarda İngiltere Merkez Bankası, faiz kararı ve para politikası toplantı tutanaklarını açıklayacak. Euro Bölgesi tüketici güven endeksi yatırımcıların takibinde olacak. ABD kanadında ise haftalık işsizlik başvuruları, ödemeler dengesi, 2. El konut satışları, CB öncü göstergeler endeksi verileri açıklanacak.