VEKİL YALIM: ÖĞRENCİLER BARINAMIYOR DEVAMSIZLIK ARTIYOR!

SeçkinHaberTv- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 25, 26 ve 27. Dönem Uşak Milletvekili Özkan Yalım, öğrencilerin sesi oldu. Üniversiteye yerleşen öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun barınma sorunu yaşadığını, KYK'ların yetersiz kaldığını belirten Yalım:" KYK'da kalamayan, özel yurda çıkamayan öğrenciler devamsızlık sebebiyle dönem uzatmak zorunda kalacaklar" dedi.

Vekil Yalım, barınma sorunu yaşayan öğrenciler için iktidara ve Gençlik Spor Bakanlığı'na seslendi. Özellikle büyük şehirlerde birçok üniversiteli gencin evsiz ve yurtsuz kaldığını belirten Yalım açıklamasında şunları söyledi:" Üniversiteler 1 Ekim tarihinde açıldı.  17.10.2023 salı günü itibariyle tam 17 gün oldu. Yani barınma sorununu çözen öğrenciler 12 işgünüdür okula gidiyorlar. Bazı öğrencilerin ise en büyük sorunları ise halen barınma; Bu öğrenciler barınacak yer bulamadıkları için okullarına gidemiyorlar bazıları devamsızlık haklarını doldurmuş durumdalar. Hükümet sessizliğini koruyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Konya, Eskişehir ve Adana gibi öğrenci şehirlerinde durum çok daha vahim bir hal almış durumda.

"MECBUREN TARİKAT VE CEMAAT YURDUNDA KALIYORLAR"

81 ilimizin tamamında yaşanan tek sorun devlet yurtlarının kapasitelerinin yetersiz olmasıdır.  Ülke genelinde kiralar çok yüksek olduğu için öğrencilerin ev tutma hayalleri maalesef suya düşmüş durumda. Bu nedenle öğrenciler bu yıl KYK yurtlarına aşırı talep oluşturmuşlardır.  KYK yurtlarına aşırı talep olduğu için özel yurtların fiyatları ise cep yakıyor. Öğrenciler ev bulamıyorlar, KYK yurtlarında yer yok! Özel yurtlar çok pahalı bu nedenle öğrenciler tarikat ve cemaat yurtlarına zorunlu olarak itiliyorlar.   Bazı Öğrenciler ise TÜRGEV ve TÜGVA gibi Erdoğan'ın çocuklarına ait yurtlarına yönlendiriliyorlar. Üniversiteler maalesef bu vakıflar ile özel anlaşmalar imzalayıp iş birliği yapıyor, üniversite öğrencilerine üniversitelerin SMS servislerinden reklam mesajları atılıyor. Bazı illerdeki yurtlarda hâlâ depremzedeler kalıyor. Bu nedenle barınma bu yıl da en büyük problem.
"ÖZEL YURTLAR KYK YURTLARINDAN 10-15 KATI DAHA PAHALI"
Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında yeterli kapasite yok. Özel yurtların fiyatları ise çok pahalı kalmaktadır. Bu yurtlarda odanın büyüklüğü, odada kalacak kişi sayısı, tuvalet ve banyo bulunup bulunmadığına göre 6 tipe ayrılıyor. KYK yurtlarının fiyatları aylık 345 TL'den başlayarak 570 TL'ye kadar çıkıyor. Bu ücretler 1 Ocak 2024'den sonra zamlanacak ve öğrenciler zamlı tarife ödeyecekler. Özel yurtlar ise cep yakıyor. En düşük yurt ücreti 3 bin 500 TL'den başlıyor, illere göre 15 bin TL'ye kadar yükseliyor.

"ÖĞRENCİLERE DEVAMSIZLIK AFFI GELMELİDİR"
Ev ve yurt yani barınacak yer bulamayan öğrenciler ne yapsınlar bu öğrenciler için devamsızlık konusu bir sefere mahsus affedilmelidir. Aksi takdirde barınma sorunu yaşayan öğrenciler dönem kaybetmek zorunda kalacaklar" dedi.