Lise öğrencileri usta yazar Yaşar Kemal’i sürdürülebilirlik ekseninde andılar
İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Ekrem Elginkan Lisesi öğrencileri, vefatının 7. yılında, usta yazar Yaşar Kemal’i farklı bir bakış açısıyla andılar. Öğrenciler anma kapsamında Teneke romanını sürdürülebilirlik ekseninde incelediler. Etkinliğin açılışını onur konuğu olarak yazarın eşi Semiha Baban yaptı.
Türk edebiyatının usta yazarı Yaşar Kemal vefatının 7. yıldönümünde İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Ekrem Elginkan Lisesi öğrencileri tarafından çevrimiçi bir etkinlikle anıldı. Anma kapsamında tüm eserlerinde doğa sevgisine geniş yer veren yazarın, Teneke romanı sürdürülebilirlik ekseninde incelendi. Yaşar Kemal’in eşi, akademisyen Semiha Baban da anmaya onur konuğu olarak katıldı.
Baban: “Yaşar Kemal eğitim biçiminin dünyaya, insana, doğaya, yaşama, tüm canlılara sevgi ve saygıyı aşılayarak yapılması gerektiğini ifade ederdi”
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Baban; Yaşar Kemal’in eğitime verdiği önemden bahsetti. Yaşar Kemal’in "Dünyayı tadına vararak derinlemesine sevmek hiç kolay bir iş değildir” dediğini belirten Baban; yazarın eğitimin yaşayarak, yaratarak yapılacağına inandığını söyledi. Baban: “Yaşar Kemal, eğitim biçiminin dünyaya, insana, doğaya, yaşama, tüm canlılara sevgi ve saygıyı aşılayarak yapılması gerektiğini ifade ederdi. Şimdi bu etkinlikte görüyorum ki, Yaşar Kemal'in Teneke romanını Yaşar Kemal'in işaret ettiği gibi yaşayarak ve yaratarak öğretiyorsunuz. Bunu görmek heyecan verici." dedi. 2007 yılında İtalya’nın Milano kentindeki ünlü La Scala Tiyatrosu’nda Yaşar Kemal’in "Teneke" adlı romanından uyarlanan operadan fotoğraflar paylaşan Baban; Yaşar Kemal’in yerelden beslenerek, evrensele nasıl hitap ettiğiyle ilgili izlenimlerini öğrencilerle paylaştı.
“Teneke” romanı BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri bağlamında inceledi
Açılış konuşmasının ardından sunumlarını gerçekleştiren İTÜ GVO Ekrem Elginkan Lisesi öğrencileri, “Teneke” romanında Yaşar Kemal’in bahsetmiş olduğu; yoksulluk, feodalite, çeltik tarlaları için bataklıkların kurutulması, sağlıksız yaşam alanları ve hastalık gibi konuları; Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında yer alan, “Temiz Su ve Sıhhi Koşullar”, “Karadaki Yaşam”, “İklim Eylemi”, Eşitsizliklerin Azaltılması”, “Yoksulluğa Son” ve “Açlığa Son” maddeleriyle ilişkilendirerek incelediler. Güncelliğini koruyan bu sorunları, eleştirel bir bakış açısı ile katılımcıların dikkatine sunan öğrenciler, sunumlarında istatistiksel bilgilere de yer verdiler. Öğrenciler hazırladıkları sunumlarla, Yaşar Kemal’in kıvrak edebi dili üzerinden, çevre sorunlarına ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne dikkat çekici bir köprü kurdular. Aynı zamanda yazarın yerelden yola çıkarak, evrensel değer ve sorunlara değinen, dünyada kabul görmüş bir yazar olduğunu hatırlattılar.
Yaşar Kemal'in izinden giderek, Çukurova’daki köy okullarına uzanan yardım eli
Anmanın son bölümünde söz alan 2020 mezunlarından Naz Uçar, geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirilen ve Çukurova bölgesinde Yaşar Kemal’in doğduğu köyün de içerisinde bulunduğu bölgelerdeki okul onarım çalışmalarını içeren “Yaşar Kemal'in İzinde Çukurova” projesinden ve oradaki tecrübelerinden bahsederek köy okullarının öneminin altını çizdi.
“Teneke, yıkıcı teknolojiler açısından da incelenmeye uygun bir roman”
Etkinlik sonunda tekrar söz alan onur konuğu Semiha Baban, sunumların çok doğru noktalara parmak bastığını belirterek gençleri hazırlıkları için tebrik etti. Baban: “Bu kitap aslında biraz da 2. Dünya Savaşının ardından makineleşmeyle beraber zenginleşen bir zümrenin yarattığı eşitsizliklere de değiniyor. Her değişim zorludur. Bu kitabı yıkıcı teknolojiler açısından da incelemek sizler için faydalı olabilir. Sizler bilgisayarların eksende olduğu bir değişimi yaşadığınız için, süreç zorlu da olsa şanslısınız” diyerek yeni Teneke incelemeleri için gençlere ilham verdi.