LÜTFULLAH ÖNDER: "ENFLASYONUN SEBEBİ MALİYETLERDİR"

SEÇKİNHABERTV- Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkan Yardımcısı Av. Lütfullah Önder, ekonomi gündemini değerlendirerek, Türkiye'deki mevcut ekonomik sistemlerin sürdürülemez olduğunu vurguladı. Önder, Bağımsız Türkiye Partisi'nin alternatif çözüm önerilerini aktararak, ekonomideki sorunların kaynağı olarak maliyetleri işaret etti.

Önder, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: "Türkiye'deki en büyük sorunlardan biri ekonomik problemler. Dünyada hâkim olan liberal kapitalist anlayış, ömrünü doldurmuş durumda. Sosyalist ekonomi sisteminin de dünyada bir karşılığı kalmadı. Üçüncüsü ise 2005 yılında hayatımıza giren ve Prof.Dr.Haydar Baş tarafından yazılan 'Milli Ekonomi Modeli'dir. Bu model, ekonomiye farklı bir bakış açısı getiriyor ve tescillenmiş bir sistemdir.
Ekonomik sorunların reçetesi bu modeldedir.
Bu iktidar ve ekonomi yönetimi, enflasyonu anlamlandıramıyor. Ülkemizde yaşanan enflasyonun tek sebebi vardır: O da maliyetlerin yüksek olmasıdır. Talebi baskılayarak enflasyonu düşüremezsiniz."

"MALİYETLERİ AZALTMADAN ENFLASYON DÜŞMEZ"

Enflasyonun nedenlerini açıklayan Önder, çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı: "Enflasyonun en büyük sebebi maliyetlerdir. Öncelikle maliyetleri düşürmeniz gerekiyor. Bunun için vergileri artırmayacaksınız, sigorta primlerini yükseltmeyeceksiniz, faiz oranlarını artırmayacaksınız. Ücret artışını işverene yüklemeyeceksiniz.
Örneğin biz Asgari ücretin yoksulluk sınırıyla eşit olması gerektiğini savunuyoruz. Ancak işverene yük yüklemden devletin destek olarak devreye girmesi gerekmektedir.
Mal ve hizmete zam yapanlara zam sebebini sorduğunuzda ki buna devlet de dahil, ‘maliyetler arttığı için zam yaptık’ cevabını alıyorsunuz ama iktidar talebi baskılanmak için milletin cebindeki parayı azaltmaya çalışıyor. Yanlış yoldan giderek doğru hedefe varamazsınız. Maliyetleri azaltın enflasyonun nasıl düştüğünü göreceksiniz.
İktidar, sadece talebi baskılayarak bu sorunu çözmeye çalışıyor, çözemez. Bu anlayış devam ettiği sürece, enflasyon düşmeyecek milletin elindeki para her geçen gün azaldığı için yoksulluk ve açlık daha da derinleşecektir.
O nedenle Bakan değişikliği çözüm değil, zihniyet değişikliği gerekmektedir."

"PARA ANLAYIŞI DEĞİŞMELİ"

Önder, mevcut para politikalarına da değinerek, "Biz, paranın ticari bankalar tarafından değil Merkez Bankası tarafından üretilmesi gerektiğini savunuyoruz. O zaman para üretmekten kaynaklanan büyük karları ticari bankalar değil devlet yapar millet yapar. Paraya yeni bir anlayış getirilmedikçe, kronikleşmiş ekonomik sorunlar çözülemez." dedi.