Meşher’den yetişkinler için İzleme Kutusu Atölyesi

 

SEÇKİNHABERTV- Meşher’in Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar sergisi kapsamında düzenlediği atölyeler tüm hızıyla devam ediyor. “Başak Özdoğan ile İzleme Kutusu Atölyesi” İstanbul manzaralarına teatral açıdan bakmayı amaçlıyor.

İstanbul’un önde gelen disiplinlerarası sergi mekânı Meşher, Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar sergisinden ilhamla yeni bir yetişkin atölyesi düzenliyor. Sahne tasarımcısı ve akademisyen Başak Özdoğan yürütücülüğündeki İzleme Kutusu Atölyesi, 24 Ağustos 2024 tarihinde 14.00-17.00 saatleri arasında yapılacak. Atölye, Göz Alabildiğine İstanbul sergisinde yer alan tablolar, çizimler ve edebi metinlerden alıntılar eşliğinde İstanbul manzaralarına teatral açıdan bakmayı amaçlıyor.

Bir ressamın belirlediği görüş mesafesiyle dikdörtgen çerçeveye yerleşen hikâye, izleyiciyi içinde bulunduğu gerçek ortamdan koparıp temsili bir zamana geçirir. Bu kurgulanmış kadrajın zihinde üç boyutlu hâle gelen imgesi, izleyeni, İtalyan sahne geleneğinin çerçeve sahne yapısında görülen dekor anlayışındaki gibi yeni bir atmosfere taşır. Bu sayede tabloya/sahneye bakan kişi eserin konusuyla birlikte hikâye üretilebilir, o hikâyeyi mekân, zaman, ışık ve figür aracılığıyla okuyabilir hatta yeniden yazabilir hâle gelir.

Göz Alabildiğine İstanbul sergisindeki izleme kutularından (diğer bir deyişle üç boyutlu kitaplardan) esinlenen atölyede, sergideki eserlerden seçilecek görseller ile İstanbul sokaklarından fotoğraflardan alınacak detayların birleşiminden, izleme kutusu yapım tekniğiyle kâğıttan bir sahne oluşturulacak. Katılımcılar, sergideki eserlerde yer alan silüetlerin, bitkilerin, ağaçların, hayvanların, kayıkların, yalıların, mezarlıkların, dokuların, duyguların, renklerin ışığında İstanbul’un hikâyesini yeniden gözlemlerken kentin değişen kimliğini de bir sergi deneyiminin bıraktığı etki aracılığıyla yaratıcı bir yolla araştıracak.

Başak Özdoğan ile İzleme Kutusu Atölyesi’ne kayıt için Meşher’in web sitesindeki etkinlik sayfasından katılım formunun doldurulması gerekmektedir.

Başak Özdoğan Hakkında

Doç. Başak Özdoğan, 2001 yılından beri Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sahne Dekor ve Kostümü Bölümü’nde öğretim üyesidir. Verdiği uygulamalı ve teorik dersler arasında sahne tasarımı, stil tarihi ve sahne tasarımı tarihi yer alır. Yurtiçinde birçok kurum tiyatrosu ve özel tiyatroda sahne ve kostüm tasarımı gerçekleştirmiş, bu çalışmaların bir kısmı yurtdışında çeşitli tiyatro festivallerine katılmıştır. Tiyatro eğitimi alan üniversite öğrencileriyle sahne tasarımı üzerine atölyeler gerçekleştirmiştir. Özdoğan aynı zamanda enstalasyonlarıyla sergilerde yer almıştır. Tasarımlarında ve tez çalışmalarında kentte farklı mekânların oyun alanı olarak kullanımı ve alternatif izleme olanakları yaratımı üzerine yoğunlaşır, farklı disiplinlerin sahne tasarımına yönelik etkileşimini araştırır. Tasarımcı olarak yer aldığı tiyatrolar arasında Devlet Tiyatrosu, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Ortaoyuncular, Galataperform, Kumbaracı50, Semaver ve Kumpanya, Biteatral, D22 yer almaktadır.

Sergi Hakkında

Ömer Koç Koleksiyonu’ndaki çeşitli nadide eserlerden oluşan Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar sergisi, İstanbul’un Osmanlı payitahtı olduğu, 15. yüzyıldan 20. yüzyılın ilk çeyreğine uzanan bir zaman dilimini kapsıyor. Şehrin zengin bir görsel kaydı niteliğindeki sergide geniş açılı İstanbul manzaralarını gösteren tablolardan gravürlere, nadir kitaplardan albümlere, panoramik fotoğraflardan Yadigâr-ı İstanbul objelerine 100’ün üzerinde eser yer alıyor. Küratörlüğünü Şeyda Çetin ve Ebru Esra Satıcı, danışmanlığını ise Bahattin Öztuncay’ın üstlendiği Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar sergisi, 29 Eylül 2024’e kadar görülebilir.

Meşher Hakkında

Bir Vehbi Koç Vakfı (VKV) kuruluşu olan Meşher, tarihsel araştırmalardan çağdaş sanata uzanan sergileri ve yayınlar, atölyeler, konferanslar gibi kapsamlı paralel etkinlikleriyle zamanlar ve kültürler arasında yeni bir diyalog zemini sağlamayı amaçlıyor. Adını Osmanlı Türkçesinde “sergi mekânı” anlamına gelen kelimeden alan Meşher, faaliyetlerini disiplinlerarası yaklaşımıyla Eylül 2019’dan itibaren sürdürüyor. Ortaçağdan günümüze uzanan bir zaman aralığında, geniş bir konu yelpazesinde sergiler sunuyor. Çok yönlü programı, araştırmaya dayalı akademik yönü ve yayınlarıyla Meşher, bir referans noktası olarak kültür ve sanat ortamına katkıda bulunuyor.

İstiklal Caddesi’nde yer alan Meşher’de, ziyaret, etkinlik ve sergi turları ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor. Pazartesi hariç haftanın altı günü ziyaret edilebilir.