VEKİL YALIM: 21 YILLIK AKP ESERİ!

SeçkinHaberTv- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 25.26 ve 27. dönem Uşak Milletvekili Özkan Yalım, ülke ekonomisine ilişkin değerlendirmede bulundu. 21 yıllık AKP iktidarının vatandaş arasında uçurum oluşturduğunu belirten Vekil Yalım:" Halk geçinemiyor, saray tarafı gününü gün ediyor" dedi.

Vekil Yalım, Türk-İş'in Eylül ayı açlık ve yoksulluk sınırı istatiksel verilerini açıklamasının ardından değerlendirmede bulundu. Asgari ücret ve emekli aylıklarının vatandaşa yetmediğini ifade eden Yalım şunları söyledi:" Türk-İş, Eylül ayında dört kişilik bir ailenin açık ve yoksulluk sınırının verilerini açıkladı. Buna göre açlık sınırı 13.300₺’ye, yoksulluk sınırının ise 43.400₺’ye yükseldiğini açıkladı. Gıda fiyatları Eylül'de aylık yüzde 9,31, yıllık yüzde 84,04 arttı. Türk-İş tarafından açıklanan Eylül ayı Açlık ve Yoksulluk Sınırı raporuna göre, 2021 Ocak'tan 2023 Eylül ayına 4 kişilik ailenin aylık gıda harcaması tutarı tam 5 katına çıktı. Bu verilere göre; asgari ücretli çalışanların tamamı ile emeklilerin yüzde 80’i açlık sınırı altında ücret alıyor. İktidar ise vatandaşların daha da yoksullaşmasını bekliyor. Hiçbir realist adımda bulunmuyor. İstatiksel veriler ortada, vatandaş geçinemiyor. Halk geçinemezken saray tarafı gününü gün ediyor. İşte bu aradaki uçurum 21 yıllık AKP  iktidarının eseri"

"EMEKLİLERİ DEVLETE YÜK OLARAK GÖRMEYİN"

Tüm çalışanlar ve emekliler hayatımızı kaygısız geçirmek en doğal hakkımız diyorlar! Maalesef siyasi iktidar emeklileri devletin sırtında bir yük olarak görüyor! Emekliler devlete bir maliyet değildir.  "Ülkede tüm emekliler ve tüm çalışanlar (sarayın 5-6 yerden maaş alan siyasi artıkları hariç) ekonomik zorluklarla mücadele ediyor, ay sonunu nasıl getireceğiz sorusuyla günlerini geçiriyorlar. Bilhassa emekliler hayatlarının geri kalan kısmını, insan onuruna yakışır bir maaş elde ederek, kaygısız ve mutlu geçirmek istiyorlar,  bu onların en doğal haklarıdır.

"İKTİDAR KASTEN BANKANIN ELİNE İTTİ"

Son dönemlerde uygulanan ekonomideki sıkılaşma politikaları, mali disiplin hükümleri ve diğer uygulamalar, özellikle emekliler ve çalışanlar üzerinde uygulanmaktadır. Mevcut durumda, kamu görevlisi emeklilerin ve SGK işçi emeklilerinin alım gücü düşmüş, ekonomik kayıpları artmıştır. Emekli zammı ötelendikçe de emeklilerin kaybı ve içine girdiği çıkmaz daha da büyümektedir. Emekliler adeta bir borç kıskacına itilmektedirler. "NAS" varken Merkez Bankası faizleri indirirken kredi faizlerini ve kredi kartı faizlerini indirmeyen bankalar; "NAS" unutulup, faizler artırıldığında hemen tüm kredi faizlerini ve kredi kartı faizlerini afaki oranda yükseltmişlerdir.  Bu durum karşısında hayatını kredi kartları ile çeşitli bankalardan aldıkları kredi kartları limitleri ile taklalar attırarak idame ettiren vatandaşlarımızın çok daha fazla kredi faizi ödemelerine sebep olmuştur. Bu insanlar bankaların ellerine insaflarına devlet eli ile itilmişlerdir.

"DURUM SANILDIĞINDAN DA VAHİM"

 Bu durum böyle devam ederse bireysel iflaslar ve intiharlar önümüzdeki günlerde çok fazla artacaktır.   Kredi kartlarının minimum ödeme limitleri ile ödeme yaparak hayatlarını geçirmeye çalışan vatandaşların işleri daha da zorlaştırmıştır. Defalarca vatandaşlarımızın kredi kartı limitlerini bankalar vatandaşların talepleri olmaksızın artırdıklarında bunun çok tehlikeli olduğunu bireysel iflasların önünü açacağını belirtmiştim. Gelinen noktada bu durumun söylediğim gibi çok daha vahim bir sürece yaklaşığı açık ve nettir.

"DÜNYANIN HİÇBİR ÜLKESİNDE BÖYLE BİR SİSTEM YOK"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Emekli maaşı düşük olanları destekleyici mahiyette bir yaklaşımımız olacak demiştir." Bu kalıcı bir çözüm değildir. Sadece düşük maaş alanların değil tüm emeklilerin durumlarının iyileştirilmesi gerekmektedir. Mevcutta çalışan memurlara 2023 Temmuz ayında verilen yaklaşık 8 bin liralık seyyanen zam çalışanların emekli olduklarında maaş bağlanma oranlarını oldukça düşürmüştür. Bir çalışan memur geçtiğimiz yıllarda emekli olduğunda son aldığı maşının yaklaşık yüzde 75-80 arasında  emekli maaşı bağlanırken şimdi bu oran yapılan seyyanen zamlar memur maaş katsayısına etki etmediği için hem maaş bağlanma oranları düşmüştür hem de emekli ikramiyeleri bu oran kadar düşmüştür. Çözüm seyyanen zam yerine memur maaş katsayısı üzerinden tüm artışların yapılmasıdır. Birde SGK'lı çalışanların EYT nedeni ile geç emekli olmaları neticesinde düşük emekli maaşı bağlanma oranının derhal düzeltilmesi gerekmektedir. Dünyanın  hiçbir ülkesinde ve hiç bir hukuk sisteminde fazla pirim ödeyenin daha düşük maaş aldığı bir sistem yoktur! Bu olaylar umarım yeni yasama yılında düzenlenir memurlar, emekliler ve diğer çalışanlar hak ettikleri refah seviyelerine ulaşırlar.

"ARTIK EKONOMİK KAYGILAR SON BULMALI"

1 Ekim'de açılan Meclis'in önceliğinin emekliler ve tüm çalışanlar olması gerektiğini söyleyen Yalım "Beklentimiz, kamu görevlilerine yapılan seyyanen ödemenin emeklilere yansıtılması, çalışan ile emekli arasındaki uçurumun azaltılması, tüm sorunların bir nebze olsun  çözüme kavuşturulması olacaktır. Ocak ayı beklenmeden, emeklilerin ve çalışanların sorunları çözüme kavuşturulmalı, ekonomik kaygıları son bulmalıdır. Çünkü verilen zamlar daha maaşlar ceplerine girmeden erimeye başlamıştır. Size sadece tek bir örnek vermek istiyorum. Bugün emeklilere zam yapılma ihtimali konuşulmaya başlanmış.  Bu konuşma henüz uygulama aşamasına geçmeden zincir marketlerde 12 liraya satılan 5 litrelik pet su yüzde 12,50'lik artışla 13 lira 50 kuruşa yükselmiştir." dedi.