Çocuklar SSM Kış Okulu ile yarıyıl tatilinde sanatla iç içe olacak
Çocuklar SSM Kış Okulu ile yarıyıl tatilinde sanatla iç içe olacak
SSM Öğrenme Programları kapsamında düzenlenen Kış Okulu, 25 Ocak - 4 Şubat 2022 tarihleri arasında, müzede ve çevrimiçi olarak gerçekleşecek atölyelere ev sahipliği yapıyor.
SSM Öğrenme Programları kapsamında düzenlenen Kış Okulu, 25 Ocak - 4 Şubat 2022 tarihleri arasında, müzede ve çevrimiçi olarak gerçekleşecek atölyelere ev sahipliği yapıyor.
SSM Öğrenme Programları kapsamında düzenlenen Kış Okulu, 25 Ocak - 4 Şubat 2022 tarihleri arasında, müzede ve çevrimiçi olarak gerçekleşecek atölyelere ev sahipliği yapıyor. Programda 5 - 14 yaş arası çocuk ve gençlere yönelik birbirinden farklı on yedi atölye çalışması yer alıyor.
SSM Kış Okulu’ndaki atölyeler, çocukların tasarım odaklı düşünme becerilerini geliştiren Finlandiya’dan yaratıcı eğitim modeli Arkki Türkiye, İngiltere merkezli sanat okulu Qbicart ve çocuklar için katılımcı demokrasi projesiyle İstanbul Kent Konseyi işbirliğinde gerçekleştiriliyor.
6-8 yaş grubu çocuklar için tasarlanan Vücudumuzun Oranları atölyesinde insan vücudunun farklı yaşlardaki oranları ve insan oranlarına dayalı boyutlandırma sistemleri çeşitli ölçeklerle inceleniyor. Çocuklar, insan anatomisinin temellerini ve insan vücudunun oranlarını geometri yoluyla ilişkilendiren teorileri (Vitruvius Adamı, Modulor ve Neufert) öğreniyor.
Dekoratif Objeler atölyesi 5-7 yaş grubu çocuklara yönelik düzenleniyor. Sakıp Sabancı Müzesi Dekoratif Eserler koleksiyonunda bulunan vazolardan ilhamla, seramik yöntemlerinin en bilineni olan fitil yönteminin öğrenileceği bu atölyede, çocuklar kendi çanak veya vazolarını yapıyor.
Sakıp Sabancı Müzesi’nin İstanbul Kent Konseyi’nin İnformel Eğitim Çocuk İstanbul işbirliğiyle yürüttüğü İstanbul Çocuklara Soruyor projesi 7-10 ve 11-14 yaş grubu için gerçekleştiriliyor. Atölyede İstanbul Kent Konseyi, “Her çocuk, Çocuk Meclisi’nin doğal bir üyesidir” diyor ve İstanbul’un her tarafında, çocuklar için daha iyi bir İstanbul’un yol haritasını onlarla birlikte oluşturuyor. İki saatlik atölyede çocuklar birer “İstanbul Uzmanı” oluyor, İstanbul’u mercek altına alarak ayrıntılı bir şekilde gözden geçiriyor. İstanbul’un sevdikleri ve güzel buldukları, onları rahatsız eden, eksik buldukları ve iyileştirilmesini istedikleri yönlerini belirliyor ve kendi çözüm önerilerini oluşturuyorlar. Atölyelere ek olarak, Şubat ayı boyunca müzede yer alacak İstanbul Çocuklara Soruyor istasyonuna uğrayacak çocuklar İstanbul ile ilgili fikir ve önerilerini iletebilecek.
5-7 yaş grubu için Koşan Atlar atölyesinde çocuklar SSM bahçesinde bulunan at heykelleri hakkında bilgi ediniyor ve at figürleri tasarlıyorlar.
Rengârenk Desenler atölyesi 6-8 yaş grubu çocukları kapsıyor. Bu atölyede çocuklar, desen kavramı ve mimaride geometrik şekillere dayalı desen oluşturma hakkında bilgi ediniyor, farklı geometrik şekillerin isimlerini öğreniyor, kolaj tekniğini kullanarak iki boyutlu geometrik şekillerden kendi desenlerini tasarlıyorlar. Basit yıldızlardan çok çeşitli geometrik şekillere kadar karmaşık desenleri, renklerle eşleştirerek keşfediyorlar.
Kıyafet Tasarımlarım atölyesinde Halil Paşa’nın (1852-1939) SSM Resim Koleksiyonu’nda yer alan figüratif resimleriyle ilgili konuşuluyor, duyguların figüratif resimlere nasıl yansıdığına, figürlerin bulunduğu mekânlara ve bu resimlerdeki dönem kıyafetlerine odaklanılıyor. Çocuklar, çeşitli materyalleri kullanarak kendi kıyafet tasarımlarını oluşturuyor. Atölye 5-7 yaş grupları çocukları hedefliyor.
Çocukların, bir binanın iskeleti olan taşıyıcı sistemini, çapraz bağlantıların etkisi ile üçgen oluşturmanın önemini, ahşabı yapı malzemesi olarak tanımayı ve ahşabın yapısal özelliklerini keşfedileceği Benim Kulem atölyesi 6-8 yaş grubu için düzenleniyor. Çocuklar bu atölyede mühendislikte çapraz germe/bağlantı kavramı, dikdörtgen bir yapıyı sıkıştırma ve çekme olarak adlandırılan kuvvetlere dayanacak şekilde desteklemek için kullanılan çapraz kirişin önemi ve çapraz bağlantıların yapının hareket etmesini nasıl desteklediği deneyerek öğrenebiliyor.
Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Ressam Hocaların Ressam Öğrencileri sergisinde yer alan manzara resimlerinin inceleneceği Çizgi Manzara atölyesinde, seramik sanatında plaka yöntemi deneyimleniyor. 5-7 yaş grubu çocuklar için tasarlanan atölyede çocuklar yalnızca çizgileri kullanarak plaka üzerine manzara resmi yapıyor.
6-8 yaş grubu çocuklara yönelik Gölge Tiyatrosu atölyesinde atölyede çocuklar, ışık ve gölgeyi, tiyatro ortamları ve mekânsal yanılsamalar yaratmak için nasıl kullanılabileceklerini öğreniyorlar. Bir gölge tiyatrosu sahnesi tasarlayıp inşa ediyor ve kendi uydurdukları bir hikâyeden yola çıkarak bir gölge tiyatrosu performansı oluşturuyorlar.
“Atlı Köşk kim tarafından yaptırılmış?”, “Mimarı kimdir?” gibi sorular eşliğinde Atlı Köşk’ün tarihine bir yolculuğa çıkılacak Müze Tasarımım atölyesinde 5-7 yaş grubu çocuklar Atlı Köşk’ten alacakları ilhamla kendi müzelerini tasarlıyor.
Duyularımla Geziyorum atölyesi 6-8 yaş grubuna yönelik düzenleniyor. Bu atölyede çocuklar, dünyayı yeni yollarla gözlemlemeyi, bilgi toplamayı, analiz etmeyi ve dünyaya ilişkin önceki varsayımlarına meydan okumayı öğreniyorlar. Mekânları görme, ses, koku, tat ve dokunma duyularıyla deneyimleme konusunda yönlendiriliyor, farklı duyuların önemine dair fikir ediniyor ve dünyayı farklı duyularla nasıl algıladıklarını deneyimliyorlar.
1914 kuşağı ressamlarından İbrahim Çallı’nın SSM Resim Koleksiyonu’ndan yer alan figüratif eserlerine odaklananan İzlenimci Figürler atölyesinde İbrahim Çallı’nın İzlenimcilik akımının kurallarını sıkı sıkıya uygulamaktansa çalışmalarında gözlemlenebilen kendine özgü izlenimci anlayışı üzerine düşünülüyor. 5-7 yaşı hedefleyen atölyede çocuklar akrilik boyaları izlenimci bir ressam gibi kullanarak belki kendilerini hamakta sallanırken, belki de bir köprüde resmediyor.
Benim Kulem atölyesinde bir binanın iskeleti olan taşıyıcı sistemini, çapraz bağlantıların etkisi ile üçgenlemenin önemini, ahşabı yapı malzemesi olarak tanımayı ve ahşabın yapısal özelliklerini inceliyorlar. 9-11 yaş grubu çocuklar, mühendislikte çapraz germe / bağlantı kavramını, dikdörtgen bir yapıyı sıkıştırma ve çekme olarak adlandırılan kuvvetlere dayanacak şekilde desteklemek için kullanılan çapraz kirişin önemini ve çapraz bağlantıların yapının hareket etmesini nasıl desteklediğini deneyerek öğreniyorlar. Yapının sağlamlığını ve dayanıklılığını sürekli test ederek gözlemleyip, analiz ediyorlar.
Sakıp Sabancı Müzesi Dekoratif Eserler Koleksiyonu’nda yer alan Bohemya avizeler Bohem Avizeler atölyesinde inceleniyor. 5-7 yaş grubu çocuklar Atlı Köşk’ün Sakıp Sabancı Ailesi’nin yaşadığı haliyle korunan odalarını geziyor, koleksiyondaki avizelerden hareketle kendi avizelerini tasarlıyorlar.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.