Cumhuriyet, kimsesizlerin kimsesidir
Cumhuriyet, kimsesizlerin kimsesidir
EÜ Nükleer Bilim Enstitüsünden “Kurtuluştan Kuruluşa Bir Ulusun Onuru: Cumhuriyet” Semineri
EÜ Nükleer Bilim Enstitüsünden “Kurtuluştan Kuruluşa Bir Ulusun Onuru: Cumhuriyet” Semineri
EÜ Nükleer Bilim Enstitüsünden “Kurtuluştan Kuruluşa Bir Ulusun Onuru: Cumhuriyet” Semineri
Ege Üniversitesinde düzenlenen “Cumhuriyet ve Atatürk Günleri” kapsamında Nükleer Bilim Enstitüsü tarafından “Kurtuluştan Kuruluşa Bir Ulusun Onuru: Cumhuriyet” isimli seminer düzenlendi. Nükleer Bilim Enstitüsü Prof. Dr. Turgay Karalı Konferans Salonunda düzenlenen seminerde konuşmacı olarak Tiyatro Sanatçısı Yazar Utku Erişik yer aldı. Etkinliğe; Nükleer Bilim Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Elçin Ekdal Karalı, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Türkiye’nin, geleceğe yatırım yapan kadroların kurduğu bir cumhuriyet olduğunu söyleyen Utku Erişik, “İnsana yatırım yapmak, cumhuriyetin en önemsediği şeylerden biriydi. Kuvayı Milliye sonrası babaları şehit olan çocukların durumu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk adına bir sorun teşkil ediyordu. Himaye-i Etfal Cemiyeti’ni yani bugünkü Çocuk Esirgeme Kurumunu bütün bir ülkeye yayıp bu çocuklara inanan bir yapı kurması, geleceğe yatırım yapan biri olması bize onun hakkında çok şey anlatıyor. Cumhuriyet, kimsesizlerin kimsesidir. Mustafa Kemal, Çocuk Esirgeme Kurumunun ilk odasını Birinci Meclis’in önüne kurduruyor. Milletvekillerinin bu kurumun yanından geçip mecliste alınacak kararları çocukları görüp tekrar tekrar düşünmelerini amaçlıyor. Bu vizyon, uluslararası arenada bizleri gururla temsil eden çok değerli insanları yetiştirdi” diye konuştu.
“Cumhuriyetin zincirleri”
Cumhuriyetin kuruluş zincirinde çok önemli ve ilginç detayların olduğunu belirten Utku Erişik, “Dünyada ilk eğitim bakanlığını açan İsviçreli Pestalozzi, 28 yaşında dünyadaki ilk ve en büyük pedagoji merkezini açıyor. Onun yazdığı kitapları, Osmanlı’da modern, aydın bir insan okuyor. Bu insan hepimizin Atatürk’ün hayatından aşina olduğu Şemsi Efendi. Şemsi Efendi’nin yetiştirdiği Atatürk ise 1921 yılında meclis kürsüsünden Pestalozzi’nin ilham aldığı Jean-Jacques Rousseau’nun kitaplarını örnek gösteriyor, mebuslara bunları okuyun diyor. Atatürk ve Cumhuriyet’in temelleri aslında bu zincirde yatıyor. Jean-Jacques Rousseau’dan Pestalozzi’ye, ondan Şemsi Efendiye, Şemsi Efendi’den Mustafa Kemal’e. Cumhuriyet budur” diyerek sözlerini noktaladı.
Seminer sonunda EÜ Nükleer Bilim Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Elçin Ekdal Karalı, Utku Erişik’e teşekkür belgesi takdim etti.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.