Ege Üniversitesi yükseköğretimde dijital dönüşüme öncülük ediyor
Ege Üniversitesi yükseköğretimde dijital dönüşüme öncülük ediyor
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi öncülüğünde hayata geçirilen Dijital İnovasyon İş Birliği Platformunun kurucu 8 üyesinden birisi olan Ege Üniversitesi, dijitalleşeme çalışmaları kapsamında eğitim-öğretim ve araştırma geliştirme altyapısını güncelleyerek güçlendirmeye devam ediyor. Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın vizyonerliğinde teknolojik altyapısını çağın gerekleri doğrultusunda yenileyen Ege Üniversitesi, tam dijital akıllı kampüs olma yolunda hızla ilerliyor.
Dijitalleşme çalışmalarını yakından takip eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, Türkiye’nin dört siber güvenlik meslek yüksekokulundan biri olan EÜ Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulunun ve YÖK’ün Yapay Zekâ, Dijitalleşme ve Büyük Veri Stratejisi paralelinde Ege Üniversitesi bünyesinde açılan Oyun Geliştirme ve Programlama, Otonom Sistem Teknikerliği ve Ön Yüz Yazılım Geliştirme önlisans programlarının öğrencileriyle bir araya geldi. Rektör Prof. Dr. Budak, “Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulumuzda hızla gelişen bilgi teknolojileriyle şekillenen dünyada, yürüttüğümüz akademik çalışmalarla geleceğin teknolojik risklerine karşı proaktif çözümler geliştirebilen ve analitik düşünebilen siber güvenlik uzmanları yetiştiriyoruz. Yapay Zeka ve Dijitalleşmeye yönelik açılan programlarımızda ise öğrencilerimizi sektörün ihtiyaçlarına uygun şekilde yetiştirmeyi amaçlıyor; yalnızca teorik bilgi değil, aynı zamanda sektörde fark yaratmalarını sağlayacak pratik becerilerle mezun olmalarını hedefliyoruz” diye konuştu.
“Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda hareket ediyoruz”
Türkiye’nin milli teknoloji hamlesine yönelik önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Budak, “Üniversitemiz, bilgisayar ve bilişim teknolojileri, büyük veri, yapay zekâ, artırılmış gerçeklik, siber güvenlik gibi alanlarda multidisipliner bir anlayışla çalışmalarını sürdürüyor. Ülkemizin en köklü yükseköğretim kurumlarından olan tam akredite, öğrenci odaklı, sağlık temalı araştırma üniversitemiz, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde başlatılan Dijital Türkiye ve Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda, bilişim teknolojileri ve dijitalleşme alanlarında da bir başarı ivmesi yakalayarak, büyük bir dönüşüme imza atıyor.” diye konuştu.
Dijitalleşmenin öncelikli hedefleri arasında yer aldığını belirten Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemizin son dönemde belirlediği yol haritası ve stratejik hedefleri arasında dijitalleşme alanı öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bu hedefimiz kapsamında yaptığımız çalışmalarla üniversitemizin teknolojik altyapısını uluslararası standartlara çıkardığımızı büyük bir mutlulukla ifade etmek isterim. Bir yandan eğitim öğretim ve araştırma geliştirme altyapımızı küresel dönüşüm ve 21.yüzyılın dinamikleri doğrultusunda güncelliyor bir yandan da dijital dünyanın sunduğu algoritmaları yakından takip ediyoruz. Uluslararası arenada söz sahibi, referans gösterilen bir yükseköğretim kurumu olma vizyonumuz kapsamında yeni akademik birimleri bünyemize kazandırıyoruz. Bu kapsamda 85’i öğrencilere yönelik olmak üzere eğitim öğretimden, araştırma geliştirmeye, idari ve akademik iş ve işlemlerden sağlık alanına kadar pek çok dijital uygulamayı hizmete açtık. Üniversitemize kazandırdığımız öncü dijital uygulamalar ile tüm süreçleri etkin, hızlı ve verimli hale getirdiğimizi söyleyebilirim” dedi.
“Dijital dünyaya yönelik eğitim programları”
Ege Üniversitesinde dijital dünyaya yönelik pek çok eğitim programının yer aldığını belirten Prof. Dr. Budak, “Ülkemizdeki dört siber güvenlik yüksekokulundan birisi üniversitemiz bünyesinde kuruldu. YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Erol Özvar’ın başkanlığında yapılan ‘Yapay Zekâ, Dijitalleşme ve Büyük Veri’ toplantısında yapay zekâ, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında belirlenen 21 lisans, 50 ön lisans olmak üzere toplam 71 programın açılacağı 20 üniversite arasında yer aldık. Bu kapsamda üniversitemiz bünyesinde Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi kuruldu. Fakülte bünyesinde ise Yapay Zekâ ve Makine Öğrenmesi lisans programı açıldı. Ayrıca, Ege Meslek Yüksekokulumuz çatısı altında ise Otonom Sistemler Teknikerliği, Oyun Geliştirme ve Programlama ile Önyüz Yazılım Geliştirme ön lisans programlarımız eğitim öğretime başladı. İletişim Fakültesi bünyesinde Yeni Medya ve İletişim bölümünü açtık” dedi.
“Sağlıkta dijitalleşme”
Dijitalleşmeyi sağlık alanına da taşıdıklarını ifade eden Prof. Dr. Budak, “Üniversitemizin dijitalleşme hedefleri kapsamında ağız ve diş sağlığı konusunda önemli projeleri hayata geçiren Diş Hekimliği Fakültesi, dijital teknolojilerin diş hekimliğindeki tüm ekipmanlarını bünyesinde barındıran ‘Dijital Klinik’ hizmet vermeye başladı. Dijital klinikte hasta tedavi hizmetlerinin yanı sıra, lisans ve lisansüstü öğrencilerin eğitimleri de gerçekleştiriliyor. Tıp Fakültesi Hastanesinde; Online doktor (TeleTıp), dijital arşiv, online randevu, dijital ilaç ve depo yönetimi ile arşiv ve veri sisteminin dijitalleşmesini sağladık. Üniversitemiz ile Tokyo Tarım ve Teknoloji Üniversitesinden ‘akıllı tarım’ için güç birliği yapıldı. İki üniversite, akademik iş birliği ve akıllı tarım teknolojileri konusunda ortak projeler yürütüyor” dedi.
“Bürokrasiyi kısaltan dijital uygulamalar”
Ege Üniversitesinin hayata geçirdiği projelerle bilişim altyapısını güncelleyerek güçlendirdiğini vurgulayan Rektör Budak, “Mevcut kapasitemizin daha etkin ve verimli kullanılması, bürokratik iş ve işlemlerin dijital ortama aktarılması, iş süreçlerinin daha şeffaf, verimli ve hızlı hale getirilmesi amacıyla yeni dijital uygulamaları hizmete sunduk. Birçoğu kendi yazılımımız olan; ESCOLA ve CHET projeleri Sanal Sınıf, Teletıp, Akademi TV, Ege Labsis, BAP Başvuru Yönetim Sistemi, Dış Kaynaklı Proje Takip Sistemi, Akademik Veri Yönetim Sistemi ve UNISIS Bilgi Sistemi, Enstitü Bilgi Sistemi, Mezun Bilgi Sistemi, E-Devlet Kesin Kayıt Bilgi Sistemi, Müfredat Dışı Ders Seçme Sistemi, Online Kitap Satış Bilgi Sistemi, Sosyal Transkript Bilgi Sistemi, Yurt Dışı Yatay Geçiş Bilgi Sistemi, Toplu E-posta Gönderim Sistemi gibi pek çok dijital uygulama hayata geçirdik. Öğretim elemanlarının akademik performanslarının takibini ve analizini sağlayacak için Veri İzleme ve Değerlendirme Yönetim Sistemi (VİDYS) hizmet vermeye başladı. Ayrıca Ege Mobil Bilgi Sistemini hizmete soktuk. Öğrenci Bilgi Yönetim Sistemi ile entegre olan sistemimizde öğrencilerimiz buradaki bilgilerine ulaşabiliyorlar. Dijitalleşme misyonumuz kapsamında dünyanın ve Türkiye’nin önde gelen veri tabanlarını üniversitemize kazandırdık, yenilerini de erişime açtık” dedi.
Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koydukları Milli Teknoloji Hamlesi Vizyonu ve Türkiye Yüzyılı Ülküsü ile 12. Kalkınma Planı hedeflerine odaklanarak; Cumhuriyetin ikinci asrını Türk bilim yüzyılı yapmak için durmadan duraksamadan, yeni başarı hikâyeleri yazarak dünyanın önde gelen yükseköğretim kurumu olma yolunda emin adımlarla ilerleyeceğiz” diye konuştu.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.