1. Ulusal Üsküdar Üniversitesi Sporda Fizyoterapi Sempozyumu gerçekleştirildi Milli sporcular 'Sporda fizyoterapi' nin önemini anlattı
1. Ulusal Üsküdar Üniversitesi Sporda Fizyoterapi Sempozyumu gerçekleştirildi Milli sporcular 'Sporda fizyoterapi' nin önemini anlattı
Buz pateni milli sporcusu 6 yaşındaki Zeynep Yağmur Yılmaz’ın da katıldığı sempozyumda Milli tenisçi Yankı Erel, kötü bir sakatlık sonrası fizyoterapi ile tanıştığını söylerken, yine Milli voleybolcu Beytullah Hatipoğlu da kendini geliştiren ve sahaya dönüşü hızlandıran fizyoterapistin sporcuya güven verdiğini söyledi.
Sempozyumda konuşan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin, “Hareketleri kısıtlanmış bir insanı kendi kendine yeter hale getirmek konusunda fizyoterapistler son derece başarılı.” dedi.
1. Ulusal Üsküdar Üniversitesi Sporda Fizyoterapi Sempozyumu açılış konuşmalarını Üsküdar Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Fatih Kavak, Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Başkanı Prof. Dr. Deniz Demirci ile Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin gerçekleştirdi.
Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin: “Fizyoterapistlerin yaralanmalardan sonra insanları ayağa kaldırıyor olmaları çok önemli”
Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin konuşmasına sporun evrensel bir değer olduğunu söyleyerek başladı. “Dünyanın neresinde olursanız olun inançlı-inançsız, erkek-kadın, dil, din hiç bunların arasında fark olmadan yapılan aktivitelerden bir tanesidir.” diyen Ertekin, konuşmasında şunları söyledi:
“Bazen bireysel yaparız sporu bazen toplumsal. Bazen insanlar bir araya gelmede çok zorluk çekseler de bakarsınız uluslararası müsabakalarda, kişisel yarışmalarda bir sürü insanı bir araya getiren önemli bir değerdir.
Sporu toplumda yaygınlaştırmış olan ülkelerde genel sağlığa çok olumlu etkileri olduğunu görüyoruz. Koruyucu sağlık açısından da spor son derece önemli. Ben herkese yaşam boyu yapabilecekleri bir spor dalı seçmelerini ve sürdürmelerini öneririm. Hem daha mutlu olursunuz, ruhunuz daha sağlıklı olur, insan ilişkileriniz yaşam süreniz iyi olur. Tabiki bu spor aktivitelerini gerçekleştirirken zaman zaman da istenmeyen sakatlıklar ortaya çıkıyor. Bu noktada da fizyoterapist arkadaşlarımız devreye giriyor. Özellikle günümüzde spor yaparken veya farklı yaralanmalardan sonra insanları ayağa kaldırıyor olmaları çok önemli. Hareketleri kısıtlanmış bir insanı kendi kendine yeter hale getirmek konusunda fizyoterapistler son derece başarılı.”
Prof. Dr. Deniz Demirci: “Fizyoterapi sporun vazgeçilmez bir başlığıdır”
Günümüzde sporun gittikçe yaygınlaşmasının ve değişik alanlarda çalışanların ilgi duyduğu bir iş, uğraş haline dönüşmesinin sporun gerçekten de önemli bir olgu olduğunu gösterdiğini ifade eden Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Başkanı Prof. Dr. Deniz Demirci, “Her ne kadar sporun bir oyunla işten uzaklaşma aracı olarak ortaya çıktığı kabul edilse de gerek ekonomik, gerek hukuki, gerek uluslararası barış yönünden altın değeri kazandığı görülmektedir. Bu anlamda spor çok yönlü toplumsal gurur haline gelmiştir, bunun baş aktörleri de şüphesiz sporculardır.” dedi.
Sporun hem bedensel hem de ruhsal sağlığa iyi geldiğine dikkat çeken Prof. Dr. Deniz Demirci, “Ancak bazen spor yaparken veya spordan sonra yaşadığımız sakatlanma veya ağrılarla karşılaşabiliriz. İşte bu noktada devreye fizyoterapi girer.
Fizyoterapi sakatlanmaları önlemek ve iyileştirmek için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Hareketlerin bilimsel ögelerini kullanarak vücuttaki ağrıları hafifletir, esnekliği arttırır ve kasları güçlendirir. Sporcuların daha hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olurken, gelecekte de oluşabilecek sakatlıkları önlemeye yardım eder.
Bireylerin ihtiyaçlarına uygun ya da çalıştıkları sporcuların ihtiyaçlarına uygun tedavi planlarını oluştururlar ve bu planlar egzersizlerden manuel terapiye kadar birçok farklı tekniği bünyesinde barındırır. Ancak fizyoterapinin sadece sakatlık durumunda değil, aynı zamanda spor performansını artırmak için de kullanılabilir. Özellikle profesyonel sporcular fizyoterapistlerle çalışarak daha güçlü, dengeli ve esnek bir vücuda sahip olurlar. Bu da onların sahada ve sahne üzerinde daha da iyi performans göstermelerine olanak tanır. Fizyoterapi sporun vazgeçilmez bir başlığıdır.” şeklinde konuştu.
Dr. Öğr. Üyesi Fatih Kavak: “Sporcu sağlığı fizyoterapistlerin önem verdiği bir konu”
Açılış konuşmasında sporcu sağlığının fizyoterapistlerin son derece önem verdiği bir konu olduğunu vurgulayan Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Fatih Kavak, “Türkiye’nin hem milli takımlar düzeyinde hem de kulüpler bazında sporcularına verdiği önemin en güzel göstergesidir spor fizyoterapisi. Bir asrını gururla tamamladığımız Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gençlere ve milletimize armağan ettiği Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın da 105. yılını büyük bir mutlulukla kutladığımız Mayıs ayı içerisindeyiz. Spor yalnız beden yeteneğinin bir üstünlüğü sayılamaz. Anlayış, zeka ve ahlak da bu işe yardım eder. ‘Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim’ sözüyle bizlere ışık tutan atamızı ve şehitlerimizi minnetle anıyoruz.” dedi.
Dr. Öğr. Üyesi Fatih Kavak ayrıca sempozyuma katkı sağlayan fizyoterapist ve sporculara tek tek teşekkür etti.
Buz pateni milli sporcusu 6 yaşındaki Zeynep Yağmur Yılmaz da sempozyumda…
Sempozyuma katılan sporculardan Minikler Kategorisi Buz Pateni Yarışmalarında ulusal ve uluslararası başarılar elde eden 6 yaşındaki Zeynep Yağmur Yılmaz, sakatlanmamak için fizyoterapi desteği aldığını söyledi. Yılmaz ayrıca “2 buçuk yıldır bu sporu yapıyorum. Çağdaş sanat, jimnastik, algoritma ve Rus buz pateni hocalarını daha iyi anlayabilmek için Rusça eğitimi alıyorum.” dedi.
Milli tenisçi Yankı Erel: “Kötü bir sakatlık sonrası fizyoterapi ile tanıştım…”
Wimbledon Doubles Şampiyonu Milli Tenisçi Yankı Erel de kötü bir sakatlık sonrası fizyoterapi ile tanıştığını anlattı. Erel, “Belimde çift taraflı stres kırığı vardı, korta dönüş için de biraz acele ettim. Kötü bir sakatlık geçirdim. 3 ay korse taktım, neredeyse evden hiç çıkmadım. Yürümemem gerekiyordu. 3-4 aylık fizik tedaviye başladık. İlk turnuvamı 10 ay sonra oynadım. Hem iyi hem kötü bir tecrübe oldu. Profesyonel olmadan önce böyle bir sakatlık yaşayarak neye dikkat etmem gerektiğini anladım.” şeklinde konuştu.
Milli voleybolcu Beytullah Hatipoğlu: “Kendini geliştiren ve sahaya dönüşü hızlandıran fizyoterapist güven veriyor”
Galatasaray Erkek Voleybol Takımı Kaptanı ve Milli Voleybolcu Beytullah Hatipoğlu ise daha önce sık sık ayak bileği sakatlığı yaşadığını söyledi ve şöyle devam etti:
“Fizyoterapist ile ayak bileği mobilitasyonu üzerinde çalıştıktan sonra eskisi kadar sakatlık yaşamamaya başladım. Fizyoterapinin elbette faydasını gördüm. Biz mümkün olduğunca sahadan uzak kalmak istemeyiz. Kısa sürede sahaya döndürülmek isteriz. Sürekli kendini geliştiren ve sahaya dönüşü hızlandıran bir fizyoterapist güven veriyor.”
Fizyoterapinin en iyileri bir araya geldi
1. Ulusal Üsküdar Üniversitesi Sporda Fizyoterapi Sempozyumuda Dr. Fzt. Rıdvan Seyhan ‘Futbolda Fizyoterapi ve Rehabilitasyon’, Fzt. Büşra Kavak ‘Dinamik Nöromusküler Stabilizasyon’, Dr. Fzt. Burcu Kocabey ‘Ayak Bileği İnstabiliteleri’, Fzt. Anıl Temel ‘Tenis ve Buz Pateninde Fizyoterapi ve Rehabilitasyon’, Dr. Fzt. Adem Çalı ‘Spora Dönüş ve Sporcu Hikayeleri’, Fzt. Yalçın Ayhan ‘Voleybolda Fizyoterapi ve Rehabilitasyon’, Uzm. Fzt. Murat Erdem ‘Basketbolda Fizyoterapi ve Rehabilitasyon’, Fzt. Zafer Aksungur ‘Manuel Terapi Uygulamaları’ ve Prof. Dr. Fzt. Defne Kaya Utlu ‘Tendonlar ve Eğitimi’ konularında sunumlarını gerçekleştirdiler.
Sempozyumun ardından konuşmacılara teşekkür plaketi takdim edildi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.