Eski İstanbul’u günümüze taşıyan çini sergisi: ‘Geçmiş Zaman Olur Ki’
Eski İstanbul’u günümüze taşıyan çini sergisi: ‘Geçmiş Zaman Olur Ki’
Çini sanatçısı Sevim Ersoy’un, Piri Reis’ten Matrakçı Nasuh’a eski İstanbul’u anlatan sanatkârların gravürlerini çini sanatıyla buluşturduğu ‘Geçmiş Zaman Olur Ki’ sergisi, Kuveyt Türk’ün katkılarıyla Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde açıldı.
Çini sanatçısı Sevim Ersoy’un, Piri Reis’ten Matrakçı Nasuh’a eski İstanbul’u anlatan sanatkârların gravürlerini çini sanatıyla buluşturduğu ‘Geçmiş Zaman Olur Ki’ sergisi, Kuveyt Türk’ün katkılarıyla Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde açıldı.
Çini sanatçısı Sevim Ersoy’un, Piri Reis’ten Matrakçı Nasuh’a eski İstanbul’u anlatan sanatkârların gravürlerini çini sanatıyla buluşturduğu ‘Geçmiş Zaman Olur Ki’ sergisi, Kuveyt Türk’ün katkılarıyla Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde açıldı. Gelenekselin ruhunu kaybetmeden kadim medeniyetimizin izlerini çini levhalar üzerinden günümüze taşıyan sergiyi, sanatseverler 18 Aralık tarihine kadar ziyaret edebilecek.
“Değerlerimizle büyüyoruz” anlayışıyla hareket eden Kuveyt Türk, toplumsal değerleri sanat yoluyla muhafaza etmek ve gelecek kuşaklara aktarmak için kültür sanat etkinlikleri düzenlemeye devam ediyor. Bu toprakların yetiştirdiği önemli değerlerden olan ve çini sanatına hayatını adayan Sevim Ersoy’un ‘Geçmiş Zaman Olur Ki’ isimli çini sergisi, Kuveyt Türk’ün katkılarıyla İstanbul Sultanahmet’teki Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Küratörlüğünü Beste Gürsu’nun yaptığı serginin açılışına, kültür sanat camiasından önemli isimler katıldı. Çini sanatını, geçmişten günümüze değerlerimizle birlikte ele alan sergi, 18 Aralık 2022 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.
“Medeniyetimizin izlerini taşıyan bir sergi”
Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, açılışta yaptığı konuşmada, “Katılım finans sahasındaki hizmetlerimizin yanı sıra ‘değerlerimizle büyüyoruz’ anlayışıyla hareket ederek kültürel mirasımızın gelecek nesillere aktarılması için gayret ediyoruz. Çini sanatına hayatını adayan değerli sanatçımız Sevim Ersoy’un ‘Geçmiş Zaman Olur Ki’ koleksiyonunda yer alan eserlerden oluşan sergiyi sanatseverlerle buluşturmak dolayı mutluluk duyuyoruz. Geçmiş Zaman Olur Ki sergisi, geleneğin ruhunu kaybetmeden, tarihe duyulan saygıyla ve İstanbul aşkıyla geçmişi, çini levhalar üzerinden günümüze, gündemimize taşıyor. Sergimiz, sanat yoluyla kadim medeniyetimizin şanlı tarihini ve iz bırakan şahsiyetleri bize hatırlatıyor, kültürel değerlerimizi gelecek kuşaklara aktarıyor. Sanatseverlerin dimağlarında önemli izler bırakacağına inandığım bu müstesna sergi için kıymetli sanatçımız Sevim Ersoy’a, şahsım ve Kuveyt Türk Ailesi adına şükranlarımı sunuyorum. Tüm sanatseverleri, kültür ve medeniyetimizden değerli izler taşıyan sergimizi ziyarete davet ediyorum” dedi.
Eski İstanbul gravürleri de sergileniyor
Geçmiş Zaman Olur Ki serginde, Sevim Ersoy’un çini eserlerinin yanı sıra Cristoforo Buondelmonti’ye atfedilen XV. yüzyıldaki İstanbul’a ait çizimlerden esinlenen iki adet pano, Hartmann Schedel’in, Çamlıca Tepesi’nden çizdiği İstanbul görünümü, Matrakçı Nasûh’un “Beyân-ı Menâzil-i Sefer-i Irâkeyn” isimli albümünde bulunan İstanbul ve Galata eserleri, Melchior Lorichs’in İstanbul panoramasının bir bölümü, Piri Reis’in kaleme aldığı “Kitap-ı Bahriye”de yer alan XVI. yüzyıla ait İstanbul planı ile Cemal Akyıldız tarafından çizilen Dolmabahçe Sarayı, Çırağan Sarayı, Dolmabahçe Saat Kulesi gibi yapıların gravürleri yer alıyor.
Sevim Ersoy kimdir?
Sevim Ersoy, 1964 yılında Trabzon’da doğdu. 1999 yılında İstanbul Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Çini İşlemeciliği Bölümü’nden mezun oldu. 2003 yılında Çini Bahçesi Atölyesi’ni kurarak İSMEK’te usta öğreticiliğe başladı. Mekân projelendirme ve restorasyon çalışmaları kapsamında çeşitli müze, köşk, otel, cami ve özel işler olmak üzere kalem işi ve çini çalışmalarını tasarlayıp uygulayan Ersoy, yurt dışında düzenlenen festivallere katıldı. Eserleri, dünyanın çeşitli ülkelerindeki önemli galerilerde sergilendi. Matrakçı Nasuh’un vefatının 450. yıldönümü vesilesiyle hazırlanan “16. Yüzyıl Dâhisi Matrakçı Nasuh” projesini yürüttü. Ersoy, halen Sanatsal Eller Atölyesi’nde ve İSMEK’te çalışmalarını sürdürmektedir.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.