Tarımın Yeni Yıldızı Aronya Türkiye’de Yaygınlaşıyor
Tarımın Yeni Yıldızı Aronya Türkiye’de Yaygınlaşıyor
SEÇKİNHABERTV- Her yıl büyüme gösteren sağlıklı yaşam trendi ile hayatımıza yeni bir ürünler katılıyor. Amerika’nın süper meyvesi, şifa deposu olarak 2012 yılında hayatımıza giren aronyanın ise her yıl tüketimi yaygınlaşıyor. Tüketimin artmasıyla birlikte tarımda geri dönüşümü yüksek bir meyve olan aronyayı yetiştirmek isteyenlerin de sayısı artıyor.
SEÇKİNHABERTV- Her yıl büyüme gösteren sağlıklı yaşam trendi ile hayatımıza yeni bir ürünler katılıyor. Amerika’nın süper meyvesi, şifa deposu olarak 2012 yılında hayatımıza giren aronyanın ise her yıl tüketimi yaygınlaşıyor. Tüketimin artmasıyla birlikte tarımda geri dönüşümü yüksek bir meyve olan aronyayı yetiştirmek isteyenlerin de sayısı artıyor.
“Her Aronya, Aronya Değildir”
SEÇKİNHABERTV- Her yıl büyüme gösteren sağlıklı yaşam trendi ile hayatımıza yeni bir ürünler katılıyor. Amerika’nın süper meyvesi, şifa deposu olarak 2012 yılında hayatımıza giren aronyanın ise her yıl tüketimi yaygınlaşıyor. Tüketimin artmasıyla birlikte tarımda geri dönüşümü yüksek bir meyve olan aronyayı yetiştirmek isteyenlerin de sayısı artıyor. Türkiye’ye ilk aronyayı getiren ve yetiştirilmesine öncülük eden kadın girişimci aronya konusunda dünyadaki sayılı uzmanlardan biri kabul edilen Agronomist Aylin Kalafatoğlu, Dr. Aronia ile Türkiye’nin dört bir yanına yurt dışında da Türki cumhuriyetleri, Avrupa’da Bulgaristan ve Yunanistan’da bahçe kurulumları gerçekleştiriyor. Aronyanın adı bilinmezken şu anda neredeyse her ilde ortalama 250 dekarlık bir alanda aronyanın ekili olduğunu söyleyen Kalafatoğlu, “Özellikle Çanakkale, Burdur, Bursa, Yalova, Edirne, Manisa, Sivas, Samsun Denizli, Erzurum, Kırklareli ve Kayseri gibi illerden yoğun talep alıyoruz” dedi. Kalafatoğlu aynı zamanda sektördeki bilgi kirliliğine ve internet üzerinden yapılan hatalara ve sahtekârlıklara dikkat çekti.
Pandemi ile birlikte başlayan ve her dönem hayatımıza yeni eklenen virüslerle birlikte sağlıklı beslenmenin önemi de arttı. Sağlık yönünden önemli faydaları bulunan ve şifa kaynağı olarak doktorların, diyetisyenlerin ve fitoterapi uzmanlarının bilimsel çalışmalarına ve tavsiyelerine, reçetelerine eklenen aronyanın tüketimi arttıkça, üretimi de çiftçiler tarafından merak konusu oldu.
Aronya bilinirliğinin giderek arttığını ancak üretim ve yetiştiricilik ile ilgili önemli detayların olduğunu söyleyen Dr. Aronia Kurucusu Aylin Kalafatoğlu, “Biz ilk aronya fidanlarını Türkiye’ye getirdiğimizde aronyanın adı bilinmiyordu. Şu an Türkiye’nin dört bir yanında yetiştiriciliği yapılıyor ve geri dönüşümü yüksek bir meyve olduğu için çiftçiler tarafından yoğun ilgi görüyor. Neredeyse artık her ilde ortalama 250 dekarlık bir alanda aronya yetiştiriciliğini görmek mümkün. Biz yaklaşık 100 dönüm ile işe başladık, şu an yaklaşık 2000 dönümlük bir alanda bizi tercih eden çiftçilerimizle üretim yapıyoruz ve 40 çiftçimize 360 derece eğitim danışmanlık hizmeti veriyoruz. Aronya bahçe kurulumu için Türkiye’nin her bölgesi uygun şartlar sunsa da ağırlıklı olarak Çanakkale, Edirne, Erzurum, Samsun, Sivas, Burdur, Kayseri, Denizli, Manisa, Yalova, Kırklareli ve Muğla gibi illerden talep alıyoruz. Bahçe kurulumu işimizin uzmanlığındaki ilk temel adımı. Toprak analizi burada kritik önem taşıyor. Şartları uygun toprakta dünya standartlarında iyi meyve de alabilmek sahip olduğumuz bilgi ve tecrübeyle mümkün hale geliyor. Toprak analizinden sonra çiftçimizi iyi bir şekilde analiz ediyoruz. Çünkü ömrü 25 yıl olan bir meyveden bahsediyoruz. Toprağın zarar görmemesi adına çiftçimizin de bilinçli ve kararlı olmasına dikkat ediyoruz. Fidan sayısı belirleme, toprak hazırlığı, sulama sistemi durumu, iklimsel özellikler, coğrafik konum, meteoroloji verileri yağış miktarı, rüzgar ve nem oranları, hatta çalışacak insanların konumu ve yetişebilirliği gibi unsurları göz önünde bulunduruyoruz. Tüm bu bilgileri değerlendirerek, uzman ekibimiz ile doğru etkili ve verimli bir bahçe kurulumu gerçekleştiriyoruz. Dr.Aronia olarak aronya bahçe kurulumunda Türkiye’de ilk ve tek olan organik sertifikalı 3 yaş extra plus Avrupa Birliği pasaportuna sahip uluslararası lisanslı fidan tercih ediyoruz” dedi.
Sektördeki mevcut bilgi kirliliğine, yapılan hatalara ve sahtekârlık durumlarına da dikkat çeken Kalafatoğlu, “Birçok bahçe sahibi, toprak analizi yapmadan ve doğru bilgileri almadan kulaktan dolma bilgilerle fidan bile olmayan fide satın alarak bahçe kurulumları gerçekleştiriyor. İnternet sitelerinde satılan fideler arasında, bazen çeşitleri dahi belirsiz olan fidelerle karşılaşmak gerçeği üzücü oluyor. Bu durum, hem bahçe sahiplerinin zaman emek ve maddi kayıplarına neden olmakta hem de sektörde güvenilirliği zedelemektedir. Bahçe sahiplerinin güvenilir kaynaklardan bilgi edinmeleri ve işlerini uzman kişilere danışmaları, sektördeki bu sorunların azalmasına yardımcı olabilir. Fide üreticileri ise, müşterilere açık ve doğru bilgiler sunarak, kaliteli ve çeşitleri belirgin fideler üretmeye özen göstermelidir. Bu, sektördeki bilgi kirliliğini azaltacak ve bahçe sahiplerinin daha başarılı sonuçlar elde etmelerine katkı sağlayacaktır. Aynı zamanda, sektördeki paydaşlar arasında bilgi paylaşımını teşvik ederek, genel bilinç düzeyini artırmak da önemlidir” açıklamasında bulundu.
Dr. Aronia, sadece aronya fidanı satmakla kalmayıp, yatırımcı çiftçilerin ihtiyacı olan tüm hizmetleri, proje adı altında değerlendirerek aronya yetiştiriciliğinin sistemini kurmaktadır. Bu sistem içinde bahçe kurulumu öncesi hazırlık aşamaları, fidan temini, makinalı dikim, aronya bitkisinin ihtiyaçları doğrultusunda gübre temini, eğitim, danışmanlık, satış ve pazarlama desteği, ürün alımı, markalaşma, fason üretim vb. hizmetler yer almaktadır.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.