Orkestradaki çok seslilik çeşitliliğe en güzel örnektir.
Farklı müzik aletlerinin bulunduğu orkestralar iyi yönetilirse seslerin uyumu ifade zenginliği üretir. Kötü yönetilirse, dinleyenlerin rahatsız olduğu uyumsuzluk kakafonik bir kargaşa ortamı yaratır.
Çeşit çeşit müzik enstrümanlarının yerini, bir toplumda farklı dil, din, ırk, cinsiyet, yaş, etnik köken, eğitim ve sosyo-ekonomik sınıflar alır.
Bu çeşitlilik bir zenginlik olduğu gibi doğru yönetilmediği takdirde önemli bir tehdit veya tehlike haline de gelebilir.
Anadili Kürtçeyi konuştu diye dövülen insanların olduğu, farklı düşündü diye hain, inancı farklı olduğu için şehit cenazesine bile devleti temsil edenlerin katılmadığı, kadını aşağı görenlerin yönetimde olduğu bir ülkede zenginlik doğru yönetilmemektedir, farklılıklar zenginlik kabul edilmediği için...
Kaotizme zemin hazırlayan bu durum ülkemizi tehdit ve tehlikeye açık hale getirmektedir. Toplumuzda farklılıkların bir zenginlik olduğu kabul eden, bunu içselleştirerek hoşgörü ve empatiyi hakim kılan bir yönetim anlayışına mı ihtiyacımız var ne?
Mesut Karakoyunlu