Geçtiğimiz günlerde Finike ilçesinin Yazır ve Çamlıbel Mahallelerinde açılmak istenen “ Taş Ocağı “ için Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından ÇED toplantısı düzenlendi. Toplantıda Finike Belediyesi yetkilileri, Finike Ziraat Odası temsilcileri, Sivil Toplum Örgütleri ile bazı Siyasi Parti temsilcileri de bölge halkına destek için oradaydılar.
Toplantıya katılan köylüler taş ocağına karşı tepkilerini “ Taş ocağı açılırsa biz taş mı yiyeceğiz, burayı çöl haline getirmeye çalışıyorsunuz, biz burada çok mutluyuz , bizim huzurumuzu bozmayın, çocuklarımız taş ocaklarından hasta olmaya başladı, eko turizm adayı olan köyümüzün doğasını yok etmeyin, onlar para kazanacak biz burada aç yatacağız, gerekirse dozerin önüne yatacağız, taş ocağı açılırsa köyümüzü de satın alın, çünkü sağlığımız ve yapacak bir işimiz kalmayacak, taş ocaklarından dolayı arılarımız öldü, taş ocakları istihdam ile bizi kandırmaya çalışıyor, daha önce burada açılan taş ocağı yüzünden mahsul kaldıramaz hale geldik, 250 tane kovan arım öldü, sedir ağaçlarımızı yok ettiler, moloz yığını bıraktılar, daha önce açılan taş ocağı nedeniyle ortaya çıkan toz sağlığımıza ve ürünlerimize zarar vermektedir, bizim üzümümüzden başka gelirimiz yok, üzümlerimiz, zeytinlerimiz ve ekinlerimiz artık olmuyor …” şeklinde dile getirdiler.
Halkımızın bu şekilde haklı ve yoğun tepkisi yaşadıkları ve üretim yaptıkları çevrelerini koruma bilincinin geçmişe göre çok arttığını görmek sevindirici bir gelişmedir. Zira aynı bölgede daha önce açılan ve faal olan bir başka taş ocağına karşı halkın tepkisi olmadığı için gerekli izinleri ne yazık ki almıştır.
Hal böyle iken günümüzde Finike ilçesinde taş ocakları ÇED gerekli değildir belgesi ile çalışmaya devam etmektedir. Halk haklı tepkilerini yüksek sesle gösterince de taş ocakları ÇED toplantısı ile Finike halkını ikna etmeye çalışmaktadırlar. Bu durumda ise yetkili makamlar gerekli olan izinleri vermemektedir.
Artık mevcut gidişat ilçemizde bulunan tüm taş ocaklarının kapatılması yönünde kamuoyunun oluşmasıdır. Finike ilçesi, taş ocaklarından kurtulmuş bir tabiata sahip olma yolunda hızla ilerleyerek tarım, turizm ve ticaretin modern bir şekilde geliştiği, sürdürülebilir modern bir kent olma taleplerinin arttığı ve diğer kentlere örnek olacağı günlere çok yakındır.
Elbette bu konuda önder olacak aydınlarımıza ve halkımızın tüm kesimlerine büyük görev düşmektedir. Finike ilçesinin yok olmasına göz yummak istemiyor isek eyleme geçme ve mücadele etme konusunda hepimiz üzerimize düşen görevi ilçemiz ve gelecek nesiller için yapmak zorundayız. Geç kalır isek Finike ilçesinin doğası tamamen yok olacak ve telafisi mümkün olmayan zararlar ilçemizin ve halkımızın geleceğini yok edecektir. Bu son yapılan toplantıda halkımızın haklı ve doğru tepkilerini doğru okuyup, haklı mücadelemizi devam ettirerek kentimizin yüksek menfaatlerini korumak noktasında sonuca bir an önce ulaşmalıyız. İnanırsak hep birlikte başaracağız.
İsmail Doğan Tunçbilek