Mesut KARAKOYUNLU - Emekli Öğretmen
Köşe Yazarı
Mesut KARAKOYUNLU - Emekli Öğretmen
 

KURU ÜZÜMCÜLÜĞÜN SULTANI...

Bağcılığın sultanı sayılan Sultani kurutmalık üzüm bağları, Bozdağ eteklerinden Gediz Ovasına uzanan topraklarda doğmuştur. Kurutmalık, sofralık ve şaraplık olarak yetiştirilen ve tüketilen çok sayıdaki üzüm çeşidimiz arasında “Sultani Çekirdeksiz” üzümün (Sultaniye) çok özel bir yeri vardır. Bir rivayete göre 17. YY sonlarında Ege Bölgesi'nin Gediz Havzası'nda bir bağda dolaşan bağcı asmasının birinde değişik bir üzüm görür ve bunun çekirdeksiz olduğunu anlayınca bu asmayı özenle çoğaltarak yayılmaya başlamasına sebep olur. Ege Bölgesi’nde geniş alanlarda yetiştiriciliği yapılan bu Sultani Çekirdeksiz üzüm çeşidi bugün artık hem iç tüketim hem de ihracatımız için önemli bir yere sahiptir. Ne var ki bu değerli üzüm bağlarına yurt olan altın değerindeki bu topraklar yapılaşma hırsının ve rantının işgaline uğramakta, betona gömülerek üretim alanlarından sökülerek başka topraklara sürülmektedir, hem de üzümden kazanılan paralarla... Gediz Ovası üzerinde hızla yayılan şehirlerden biri olan Salihli; Salihliyi Salihli yapan üzüm bağları üzerinde büyüyen bir kent... Birkaç yıl önce çektiğim ekteki fotoğrafta, kentin ova üzerinde yayılarak Boz Dağların eteklerine kadar uzandığını görüyorsunuz. Kentin üzerinde yapılaştığı bu değerli toprakların bir zamanlar üzüm bağlarının asıl yurdu olduğunu öğrendiğimde, bereketin ve uğurun sembolü olan üzüme karşı ihanet ettiğimiz duygusu yaşadım ve insanlığımdan utandım.   Mesut Karakoyunlu
Ekleme Tarihi: 21 Eylül 2024 - Cumartesi

KURU ÜZÜMCÜLÜĞÜN SULTANI...

Bağcılığın sultanı sayılan Sultani kurutmalık üzüm bağları, Bozdağ eteklerinden Gediz Ovasına uzanan topraklarda doğmuştur.
Kurutmalık, sofralık ve şaraplık olarak yetiştirilen ve tüketilen çok sayıdaki üzüm çeşidimiz arasında “Sultani Çekirdeksiz” üzümün (Sultaniye) çok özel bir yeri vardır. Bir rivayete göre 17. YY sonlarında Ege Bölgesi'nin Gediz Havzası'nda bir bağda dolaşan bağcı asmasının birinde değişik bir üzüm görür ve bunun çekirdeksiz olduğunu anlayınca bu asmayı özenle çoğaltarak yayılmaya başlamasına sebep olur.
Ege Bölgesi’nde geniş alanlarda yetiştiriciliği yapılan bu Sultani Çekirdeksiz üzüm çeşidi bugün artık hem iç tüketim hem de ihracatımız için önemli bir yere sahiptir.
Ne var ki bu değerli üzüm bağlarına yurt olan altın değerindeki bu topraklar yapılaşma hırsının ve rantının işgaline uğramakta, betona gömülerek üretim alanlarından sökülerek başka topraklara sürülmektedir, hem de üzümden kazanılan paralarla...
Gediz Ovası üzerinde hızla yayılan şehirlerden biri olan Salihli; Salihliyi Salihli yapan üzüm bağları üzerinde büyüyen bir kent...
Birkaç yıl önce çektiğim ekteki fotoğrafta, kentin ova üzerinde yayılarak Boz Dağların eteklerine kadar uzandığını görüyorsunuz. Kentin üzerinde yapılaştığı bu değerli toprakların bir zamanlar üzüm bağlarının asıl yurdu olduğunu öğrendiğimde, bereketin ve uğurun sembolü olan üzüme karşı ihanet ettiğimiz duygusu yaşadım ve insanlığımdan utandım.
 
Mesut Karakoyunlu
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seckinhabertv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.