Biata ve itaata karşı itiraz ve direniş kültürü, Spartaküsten bu yana insanlğın başkaldırı değeri...
İngiltere, Hindistan üzerindeki egemenliğini kaybettikten sonra 'biz nerede hata yaptık' diye bir inceleme başlattı. Rapora dönüşen inceleme sonucu şöyleydi:
"Biz Hindistan'da stratejik bir hata yapmışız. Hindistanı İngiliz kültürü ile kuşatarak oradaki egemenliğimiz güçlendireceğimizi sanmıştık. Dilimizle birlikte hak, hukuk, adalet, insan hakları kavramlarını da Hindistan'a taşımışız, içinde itiraz ve direniş kültürü olan.
Gandi ile birlikte bu bizim emperyal hedeflerimizin karşısına itirazı ve direnişi çıkardı. Hindistan'daki egemenliğimzi kırdı."
Bu Hindistan örneğinden sonra konuyu genelleyelim diyorum.
Devletler, sadece sömürgeci oldukları ülkelere karşı acımasız olmazlar, devlete egemen olan ideolojinin çıkarları söz konusu olduğu zaman kendi halkına da alabildiğine acımazsı ve saldırgandırlar.
Çünkü; devletlerde duygu yoktur, vicdan yoktur; çıkar söz konusu oldu mu güç meşrudur. Bunun için de sıkıştı mı şiddete başvurmaktan geri kalmaz.
Güvenlik güçleri aracılığıyla uygulanan şiddetin mantığında devlet faydacılığı vardır.
Genelde hak aramak için sokaklara dökülen insanların itiraza dayalı barışçıl gösterileri hangi ülkede olursa olsun şiddetle karşılaşırsa direnişe dönüşür.
Çünkü hak ihlali insanlık onuru ihlalini beraberinde getirir; önce itiraza, şiddete muhatap kalırsa da direnişe yol açarak...
Türkiye'de Gezi direnişinde olduğu gibi...
Yeşil kuşak projesinin mantığında İngiliz raporundaki gerekçeler var.
Bir ülkeyi kontrol etmek istiyorsan.. dinci ve gerici damarını besleyerek, o ülkede İTİRAZ kültürünün gelişmesinin önünü keseceksin tezi, bizde uygulandığı için bugün AKP iktidarda.
Bunun için biat ve itaat kültürü değerleriyle eğitim sistemini biçimliyorlar.
O kadar ki, 4-5 yaşındaki çocukları dinci ve gerici eğitim sistemin içine sokuyorlar.
Akıllarının etmedikleri şey; dünya değişti, insanlar yeni değerlerle buluştu. Her geçen gün bu değişim, kendilerine benzetmek istedikleri yeni nesilleri birey olmaya, yurttaş olmaya zorluyor.
Gericiliğin handikabı burada başlıyor.
Başaramayacaklar ama ülkede yarattıkları kültürel, sosyal ve ekonomik erozyonu onarmak çok zaman alacak gibi görünüyor.
Mesut Karakoyunlu